Vrienden van Romagne 14-18

Omdat ik sympathie heb voor projecten die positief uit de hand lopen, heb ik hier al vaker melding gemaakt van het museum Romagne 14-18 van Jean-Paul de Vries.

Ik leerde hem 40 jaar geleden kennen op een kleine camping in Romagne-sous-Montfaucon. Uit hobby zocht hij overblijfselen uit de 1e Wereldoorlog in de bossen rondom het dorp en ik ben vaak met hem mee geweest. Naast usual suspects als verroeste helmen, restanten van wapentuig en gereedschap, vonden we bijvoorbeeld ook een compleet veldhospitaal en granaathulzen die door soldaten uit verveling waren bewerkt tot pure loopgraafkunst. Oh ja, en we sjouwden een keer een niet geëxplodeerde bom mee de heuvel af, die nog op scherp bleek te staan en het hele dorp had kunnen verwoesten…

Dat was voor mij het moment om te stoppen, maar Jean-Paul ging door. Hij maakte van zijn hobby een missie. Hij verhuisde van Nederland naar Romagne en maakte van zijn verzameling een privémuseum. Daarmee wil hij mensen, vooral jongeren, de verschrikkingen van (de) oorlog laten zien, door een blik te gunnen op de mens achter de soldaat.

Nu het precies 100 jaar geleden is dat de oorlog woedde, heeft Jean-Paul zijn handen meer dan vol aan zijn uit de hand gelopen hobby. Busladingen scholieren staat hij elk jaar te woord en leidt hij rond door zijn museum en door de prachtige, door de oorlog getekende omgeving van Romagne.

Maar niet alleen scholieren, maar ook volwassenen laten zich door Jean-Paul bijpraten. En dat zijn niet de minsten. Enkelen van hen hebben nu de Stichting Vrienden van Romagne 14-18 opgericht. Ik ben niet zo van het name droppen, maar onder de initiatiefnemers zijn mensen als Diederik van Vleuten, Adriaan van Dis, Henk Spaan, Patrick Lodiers, hoge militairen en leden van het Europees Parlement.

Lang verhaal kort: die stichting heeft nu ook een website, waarop je de activiteiten en evenementen van Jean-Paul en zijn museum kunt volgen, en waar je ook kunt lezen hoe je hem daarbij kunt ondersteunen. Die pagina vind je hier: https://www.romagne14-18.com/vrienden-van-romagne

Geef een reactie