Voeding- en medicatieschema Prada

Oké, onze poes Prada heeft dus suikerziekte, bleek afgelopen week. Gelukkig waren we er snel bij, want 6 weken eerder was uit een bloedonderzoek nog niets gebleken. Dat maakt de kans in elk geval groter dat ze er nog eens vanaf komt (maar garantie tot de voordeur, uiteraard…).

Gistermiddag was de insuline bij de dierenarts op voorraad, dus ’s avonds konden we beginnen met spuiten. Prada liet het allemaal maar over zich heenkomen, de schat. Met dat spuiten komt het wel nauw. Het moet 2x per dag, precies om de 12 uur. Dus niet een half uurtje later. Kortom: dat wordt de wekker zetten. Ons leek een ritme van 8.00 ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds in eerste instantie handig, dus zo waren we gisteravond en vanochtend ook begonnen. Tijdens het ontbijt kwamen we echter tot het inzicht, dat we onszelf daarmee in de avonduren (bijv. bij verjaardagen, andere bezoekjes of etentjes) wel helemaal klem zetten. Dus bedachten we dat prikken om 12.00 en 00.00 praktischer zou zijn. Die switch konden we, na pas twee keer spuiten, toch nog wel maken?

De dierenarts was echter duidelijk: nee, dat kan niet. Althans, niet zo maar. Eenmaal ingezet, mag je in stapjes van maximaal een kwartier van het schema afwijken. Kortom: de komende twee weken gaan we gebruiken om Prada opnieuw ‘in te regelen’.

Gelukkig ben ik een fan van lijstjes en schemaatjes, dus ik heb alle medicatie voor de rest van het jaar even in kaart gebracht. Je ziet hierin haar brokjes staan (speciaal voer voor nierpatiënten, want dat is ze ook), Flexadin (een voedingssupplement vanwege haar artrose), Semintra (ook een niermedicijn), en uiteraard de insuline, waarvoor een verschuivend schema geldt.

Op maandagen moeten we Prada bloed afnemen om de suikerwaarde te checken. Die was vorige week donderdag bij de dierenarts 24,5 terwijl dat 4 tot 9 zou moeten zijn. Die waarde moet zes uur na het toedienen van de insuline gemeten worden, en tussen die twee momenten mag Prada niet eten (om de suikerwaarde niet te beïnvloeden). Op die dagen krijgt ze dus haar Flexadin, Semintra en brokjes op een ander tijdstip.

Zie hieronder de indeling van ons leven de rest van dit jaar (het schema voor volgend jaar maak ik t.z.t.). Vriendelijk verzoek om alleen buiten deze tijdstippen te bellen 😉

Dan ga ik nu Prada weer even knuffelen…

Geef een reactie