Vandaag was een rotdag

Anderhalve maand nadat we begonnen Prada insuline te geven vanwege haar diabetes, daalt het glucosegehalte in haar bloed maar heel langzaam, ondanks dat we regelmatig de dosis verhogen. Dus hebben we vandaag op verzoek van Dierenkliniek IJsselstein een ‘dagcurve’ gemaakt. Dit houdt in, dat we om de twee uur een glucosemeting moesten doen. Op die manier kun je het verloop van de suikerspiegel zien.

Zo’n meting werkt als volgt: je jast een naald dwars door haar oor, vangt het bloeddruppeltje op met een glucosemeter en die geeft dan de waarde door. Verrassing: poezen vinden dat niet fijn. Net zo verrassend: ik vind het ook verschrikkelijk.

Wat die suikerspiegel betreft: die moet na het toedienen van de insuline dalen, idealiter tot een waarde tussen de 5 en 9. Zo niet bij Prada. Dit was haar curve vandaag:
08.00 uur: 16,0 (daarna insuline gegeven)
10.00 uur: 17,7
12.00 uur: 19,6
14.00 uur: 17,6
16.00 uur: 8,3
18.00 uur: 2,2
20.00 uur: 2,2

Inmiddels heeft het arme kind genoeg gaten in haar oren voor 10 oorbellen…

Over die waarden: de 8,3 was perfect, alleen veel te laat. De laatste twee metingen van 2,2 zijn gevaarlijk laag. Poezen horen dan volgens de gebruiksaanwijzing in coma te raken. Zo niet Prada. Die is nog even alert als altijd, eet normaal, spint, heeft een glanzende en zachte vacht… Niet echt symptomen die horen bij een near-death experience… Het kan zijn dat bij die laatste metingen iets verkeerd gegaan is, maar wij denken dat dat niet zo is. We hebben de hele dag in direct contact met de dierenkliniek gestaan en die hebben ons wel aangeraden vanavond geen insuline te geven.

Morgenochtend ga ik daar langs om opnieuw bloed te laten afnemen, wat zij dan voor onderzoek naar de universiteit zullen sturen. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van een te hoge aanmaak van groeihormonen, wat een soort insuline-immuniteit kan veroorzaken. Zodra we dat weten (of kunnen uitsluiten), kunnen we van daar uit weer volgende stappen zetten.

En Prada? Die heeft alles maar gewoon als een schatje ondergaan. Ikzelf zou mijn nagels wel even in de handen van zo’n naar mens gezet hebben…

Geef een reactie