U2 @ ArenA, A’dam

U2_1 Maandagheb ik mijn laatste concert in de Amsterdam ArenA bijgewoond. Want om ”“schijnbaar typisch Nederlands ”“ even met iets zeikerigs te beginnen: wat is hettoch bizar hoe ze het daar maar niet voor elkaar krijgen om deverkeersstromen in goede banen te leiden. Ook de hoeveelheid horeca aan deArenA Boulevard is bij lange na niet toereikend voor een stadion vol bezoekers.Terwijl dat, vooral in het voetbalseizoen, toch zeer geregeld voorkomt.*zeikmodus uit* Maar wat er Í­n de ArenA gebeurde, en dan met name op het podium, wasruimschoots in orde! Snow_patrol_2Het voorprogramma, Snow Patrol, was al gelijk dik in orde.Op Pinkpop ben ik na drie nummers weggelopen vanwege de trage opbouw van de set, maar gisteravondwas het andere koek.

 

 

Al vanaf de start, de nieuwe single If There’s A RocketTie Me To It, zat het tempo er lekker in, en de rustigere nummers werden mooidoor het optreden heen gedoseerd. U2_2_2U2 zette het ruimtethema overigens mooi door. Het was maandag immers precies 40jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Space Oddity van DavidBowie klonk als opening en later in het optreden werd een verbinding gelegd metde ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Allemaalhoogopgeleide en duurbetaalde mannen, die een A4’tje omhoog mochten houden,waardoor de zin \’The Future Needs A Big Kiss\’ gevormd werd. Dat krijgt diegekke Bono dan toch maar mooi voor elkaar.

De zanger was gisteren overigens uitzonderlijk goed bij stem. Ik vond alleenzijn teksten tussendoor niet zo lekker voorbereid, terwijl ik me toch niet kan voorstellendat die allemaal spontaan waren. Maar ach… Grappig ook om The Edge eens achterde toetsen te zien. En er was nog een primeur, want nog nooit eerder zag ikiemand een autostuur als microfoon gebruiken. Ik had overigens niet verwachtdat ook U2 zich aan een Michael Jackson-tribute zou wagen, maar Bono maakteAngel Of Harlem af door met een hoog stemmetje Don’t Stop ‘till You Get Enoughin te zetten.

Waar ik ook geen genoeg van kan krijgen is No Line On TheHorizon, de titeltrack en openingsnummer van hun laatste album. Vreemd genoegwas dat de ‘B-kant’ van eerste single Get On Your Boots, maar het zou op eigenhoutje ook een prima single zijn. Ter overweging, wat mij betreft… En dan vergeet ik nog bijna de absolute blikvanger: het veelbesproken ‘360gradenpodium’. Deze spinachtige constructie dankt zijn naam aan het feit dat ergeen achterkant in zit, zodat het publiek de band van alle kanten kan bekijken(lees: er meer kaartjes verkocht konden worden). Maar ook het gigantische rondeLED-scherm boven het podium zorgt ervoor dat de band vanuit alle posities goedzichtbaar is. Door een groot arsenaal aan lichteffecten leek het podiumconstant een andere gedaante aan te nemen. Klik hiervoor 24 voorbeelden. Maar de grootste verrassing van de avond was misschien wel het geluid. In de geluidsgolven was prima muziek te onderscheiden. En dat is wel eens anders geweest in de ArenA.

6 gedachten aan “U2 @ ArenA, A’dam”

  1. Niet om het een of ander, maar The Edge speelt al sinds jaar en dag toetsen. Check deze mooie October eens uit 1983. http://www.youtube.com/watch?v=w9rbpiLTmhk

    Ziet er goed uit. Jammer dat ik de show niet heb gezien. Kon alleen nog kaarten krijgen van 160 euro, vond ik een beetje overdreven. Ik vond 39 gulden voor U2 in 1993 al erg duur 😉 Heb het podium wel in zijn ruwe vorm mogen aanschouwen, maar dat was nog niet half zo indrukwekkend als wat ik op jouw foto’s zie!

Geef een reactie