Tv-reclame tijdens films verboden?

FilmIk kwam er niet eerder aan toe, maar vorige week dinsdag deed een Zweedse rechter een hele interessante uitspraak. Hij oordeelde, dat reclameblokken die tijdens speelfilms op tv worden uitgezonden, een inbreuk vormen op het auteursrecht van de filmmakers. De uitspraak kwam 13 jaar nadat twee Zweedse regisseurs de zaak aanspanden tegen TV4, het grootste commercële station van het land. Dat moet de regisseurs een boete betalen van 300.000 Zweedse kronen (€32.000,-), omdat zij nooit toestemming gegeven hebben voor het uitzenden van reclame tijdens hun films.

Volgens het Hooggerechtshof verstoort reclame tijdens films de kijkervaring, ook als die op een breekpunt in de film wordt getoond. Bovendien maken de commercials een uitzending langer dan de regisseur had bedoeld. De rechter vindt dat commercële belangen niet zwaarder wegen dan het recht van de maker om te bepalen hoe zijn werk wordt vertoond.

Ik weet niet in hoeverre deze uitspraak ook van toepassing of toepasbaar is buiten Zweden (het verenigde Europa is immers vele malen meer Europa dan verenigd) en/of buiten het medium tv, maar het is in elk geval ‘food for thought’ om van te smullen!

Geef een reactie