Stelen moet, stelen doet je goed

Dief Stop propaganda tegen diefstal! Wat is dat nu weer voor ophef over illegaal up- en downloaden van muziek en film en games op het Internet? Intellectueel eigendom? Het zal wel. Kan het niet eens afgelopen zijn met dat gezeur? Stelen is fantastisch. Het kost niks en iedereen kan het. Het is gewoon te gek voor woorden dat daar iemand tegen is. Ja, eigenaars, rechthebbenden, natuurlijk, maar die weten niet beter.

Nee, op internet weten we wel beter: stelen is gewoon een recht. Als je iets wilt hebben dan heb je daar recht op. Dan pak je het. Of het ook te koop is maakt niet uit, want dat is te duur. Kijk, duurder dan gratis is echt hartstikke veel te duur. Dat is onrecht. Dat moet je bestrijden. Dan pak je het gewoon. Je gaat tenslotte je geld niet weggooien. Gewoon pakken, dan merken ze vanzelf wel dat ze het beter gewoon zelf kunnen weggeven. Dan houden ze je tenslotte als vriend. En vriendschap dat is pas iets dat echt van waarde in het leven.
Je moet de consument niet van je vervreemden. Er is al genoeg vervreemding. Je moet ook niet willen dat ze mensen gaan vertellen dat ze niet moeten stelen. Dat is betuttelend. Bah. Bestraffen is sowieso fascistisch, daar hebben we het niet eens over. Maar voorlichten en waarschuwen, dat gaat ook te ver. Dat is propaganda. Dan zouden de mensen het idee kunnen krijgen dat ze iets verkeerds doen en dat is niet zo. Het enige dat ze doen is dat ze pakken wat ze willen, en wat ze willen daar hebben ze recht op. Dat moet je niet gaan vestoren met propaganda van eigenaars of rechthebbenden dat ze hun spullen liever verkopen dan laten stelen. Dat is communistische propaganda van die kapitalisten. Dat loopt uit de hand.
Want als je dan een paar keer gewaarschuwd bent en je gaat nog door dan willen ze toch weer gaan bestraffen. Eerst wilden ze dan je naam hebben zodat ze een boete van je kunnen eisen. Daar zitten we echt niet op te wachten met zijn allen. Dat is gewoon een inbreuk op je privacy. Stel je voor dat je niet meer anoniem op het internet uit stelen kan, dan is het echt afgelopen. Dat moet je niet willen.
Of nu weer dat idee dat je internetverbinding gedeeltelijk afgesloten kan worden als je die gebruikt om te stelen. Dat is ook weer zoiets. Ben je eindelijk anoniem en word je niet lastiggevallen, denk je, kan je opeens het internet niet meer gebruiken om te stelen. Alleen maar omdat je niet naar die waarschuwingen luistert. Dat is dus fascistisch van die communistische kapitalisten. Dat moeten we niet willen, echt niet. Daarom roept de consumentenbond alle eigenaren en rechthebbenden op: win een vriend en laat je bestelen. Het moet ook geen stelen heten eigenlijk. Dat is ook propaganda. Het is tenslotte voor je eigen gebruik.
En dat het illegaal wordt aangeboden op het internet daar heb je toch geen weet van als consument? Dat de nieuwste spullen die te koop zijn gratis worden weggegeven dat is toch logisch. Het gebeurt tenslotte overal en wie zegt er wat van? Je hoort er eigenlijk nooit wat over.

Meer dan één keer je wenkbrauwen gefronst? Dat is waarschijnlijk precies de bedoeling van BREIN, de organisatie die piraterij in Nederland opspoort en aanpakt. Bovenstaande ‘column’ is door BREIN gemaakt en verspreid, en geeft weer eens een andere draai aan de discussie. Ik vind ‘m leuk, maar of hij helpt?

3 gedachten aan “Stelen moet, stelen doet je goed”

Geef een reactie