Stedentriptip: Barcelona

Barcelona 0Op onze trouwdag verraste Peet me met een lang weekend Barcelona. Mijn liefde voor Spanje was tot nu toe gebaseerd op verschillende vakanties in Andalusië, dus hoog tijd om te onderzoeken of andere delen van het land net zo’n goede indruk op me zouden maken. Barcelona heeft die proef met groot gemak doorstaan. Wat een heerlijke stad!

Op Facebook heb ik al wat impressies en foto’s geplaatst, maar voor degenen die zich daar niet ophouden, staat het verslag ook hieronder.

Dag 1
Barcelona dag 1
De reis had niet stressvoller kunnen beginnen. Omdat we online ingecheckt hadden, waren we niet drie, maar twee uur van tevoren vertrokken. Ruim op tijd, normaal gesproken. Maar nadat we treinkaartjes hadden gekocht, bleek de trein te zijn uitgevallen. Dus sprongen we in de auto naar Schiphol. We mikten eerst op ‘lang parkeren’, maar door oponthoud onderweg kozen we toch naar het dichterbij de vertrekhal gelegen (maar duurdere) kort parkeren. Eenmaal die afslag genomen, kwamen we in allerlei omleidingen terecht, waarbij nergens meer borden naar parkeerterreinen (welke dan ook) te vinden waren. Pas na drie keer vragen vonden we de weg terug en reden we met piepende bandjes de parkeergarage in. Het inchecken verliep gelukkig voorspoedig, dus we waren nog net op tijd binnen…

In het vliegtuig lazen we dat Allerheiligen (wat viel op de eerste dag van onze reis) een nationale feestdag is in Spanje. Dat hadden we ons bij het boeken nooit gerealiseerd. Dus ook niet dat veel winkels, musea, banken enz. volgens de reisgids dicht zouden zijn. In de praktijk viel dat gelukkig erg mee (de goddelozen! 😉 ) en hebben we een prachtige dag gehad. We struinden voor het eerst over de Ramblas, hebben heerlijk gegeten en genoten van een indrukwekkende fonteinenshow met oubollige Top 100 Aller Tijdenmuziek.

Dag 2
Barcelona dag 2Eerst van het prachtige uitzicht genoten vanuit het kasteel op de heuvel Montjuïc en de kabelbaan terug naar beneden, en wat levende standbeelden bewonderd op La Rambla. Daar wordt in Barcelona wel even wat meer werk van gemaakt dan op, pak ‘m beet, de Dam. In vergelijking zijn dat eigenlijk maar vogelverschrikkers.

Daarna een rondvaart gemaakt langs de kustlijn. Dat is bijna een vast ritueel: als we in een stad zijn waar je een boottochtje kunt maken, doen we dat ook. Na wat gegeten te hebben, brachten we een bezoek aan het maritiem museum. Ik moet zeggen: dat was niet heel bijzonder. In Nederland pakken we dat beter aan.

Vervolgens heb ik na een tip via Facebook een paar leuke platenzaakjes bezocht, de ene nog obscuurder dan de andere. Wel kocht ik daar voor 2 euro een lang gezochte cd-single van Dave Matthews, met de edit van Stay (Wasting Time). Thuis bleek die gewoon een laffe fade-out te hebben. Dan was mijn eigen edit stukken beter 😉

Tot slot hebben we heerlijk gegeten in het gezellige restaurant Els 4 Gats (‘de vier katten’). Daar kwamen begin vorige eeuw veel kunstenaars en intellectuelen (en nu dus nog steeds, *kuch*). De menukaart werd in 1900 voor het restaurant getekend door Pablo Picasso. Wel moest ik iets langer dan gepland op mijn voorgerecht wachten, omdat de ober struikelde op de trap, waar wij vlak naast zaten. We hebben geprobeerd niet te hard te lachen…

Dag 3
Barcelona dag 33 november, mijn verjaardag. En een in verschillende opzichten gedenkwaardige. Op een zondag, dus een toepasselijke dag voor een bezoek aan de Sagrada Familia.

Sorry Gaudí-fans, maar ik kan het gebouw onmogelijk mooi vinden. Maar indrukwekkend is het zeker. Vooral van binnen. Typisch gevalletje ruwe bolster, blanke pit. De uigebalanceerde lichtval, pilaren die doen denken aan bomen, het kleurenspel, het is echt overweldigend. En dan te bedenken dat de basiliek na 131 jaar bouwen nog steeds niet af is. Ze denken nog een jaar of 15 nodig te hebben, maar er moeten nog zes torens aan het nu al immense bouwwerk worden toegevoegd. Succes!

Na een korte stop bij Starbucks pakten we de bus naar de wijk Barri Gótic. Omdat we toch in een zondagse bui waren, pikten we daar de kathedraal van Barcelona mee. Toen pas werd het verschil tussen een ‘gewone’ kerk en de visie van Gaudí duidelijk. Toch blijven het prachtige gebouwen, hoewel ik niet veel heb met waar ze toe dienen. Evenals in de Sagrada Familia kon je in de kathedraal met een lift naar boven (maar hier was het gratis, dus deden we het ook ). Fraai uitzichtpunt!

Barcelona 21Voor pap
Ik ben niet gelovig opgevoed, hoewel ik me kan voorstellen dat het een geruststelling kan zijn om bijvoorbeeld in een hiernamaals te geloven. Dat doe ik dus niet. Ik schijn tijdens educatief bezoek op de lagere school aan een kerk zelfs gevraagd te hebben waarom daar bokshandschoenen aan de muur hingen, terwijl dat collectezakjes waren. Ik bedoel maar…

Een kaarsje voor iemand branden is er dus ook nog nooit van gekomen. Totdat ik in de kathedraal van Barcelona een kapelletje zag, gewijd aan de heilige Bernard van Siena. Toen leek het me toepasselijk om een kaarsje te ontsteken (lees: lichtje te laten branden) voor mijn overleden vader, Ben. Er kon 0,10; 0,20; 0,50; 1 of 2 euro in de automaat. Ik liet er een 2 eurostuk in glijden en tot mijn verbazing ging niet 1 maar 20 lampjes aan. Ik begreep opeens het systeem ;-).
Toen we de hele kathedraal bezichtigd hadden, brandden ze nog steeds. Ik had er voldoening van en er vrede mee. En ik wist: hij blijft voor altijd bij ons…

Het was al laat in de middag dat we een uitstekende paella bestelden. Zo laat, dat we na 21.00 uur eigenlijk nog steeds geen honger hadden. Dan maar naar een dichtstbijzijnde cocktailbar. Dus als bovenstaande onsamenhangend klinkt: er hingen een paar verrukkelijke mojito’s in. Die bleken, eenmaal binnen, 16 euro per stuk te kosten, maar je bent maar een keer per jaar jarig (én we hadden het avondeten uitgespaard…).

Dag 4
Barcelona dag 4Na het ontbijt en het inpakken gingen we naar het Parc Güell. Dat is gratis toegankelijk op een klein deel na, waar Antonio Gaudí zijn herkenbare, ‘bijzondere’ stempel op gedrukt heeft. Tot en met 31 oktober was ook dit gedeelte gratis, maar sinds 1 november mag daarvoor 8 euro per persoon worden afgetikt. Toen onze kaartjes bij de entree gecontroleerd moesten worden, kregen de controleurs nog uitleg over de apparatuur, zo vers was het allemaal. Maar liefhebbers van de beroemde kunstenaar/architect kunnen er hun hart ophalen, in het park vind je onder andere zijn legendarische golvende mozaïekbank, die een heel festiviteitenplein omringt, de niet minder bekende mozaïekhagedis, enkele gebouwen in zijn typerende stijl en een door bijzondere pilaren gestutte gang. Vergeet niet dat deze bouwsels behalve door hun karakteristieke vormgeving, ook uitblinken in bijzondere architectonische vondsten. Gaudí had bijvoorbeeld een ingenieus afwateringssysteem bedacht, maar dat voert een beetje ver voor nu. Ik heb in ieder geval veel respect gekregen voor deze man. Alleen is zijn stijl nog altijd niet de mijne ;-).

Vervolgens hebben we La Boqueria bezocht, een overdekte marktplaats aan La Rambla. Een enorm kleurrijke plek, waar o.a. vlees, vis, groenten en specerijen verkocht worden. Behalve veel kleur is daar dus vooral ook veel geur.

Helaas was het toen alweer tijd voor de terugreis. Onderweg naar het vliegveld hoorden we dat onze terugvlucht met twee uur vertraagd was, naar 21.50u. Later werd dat bijgesteld naar 22.15u. en er was zelfs even sprake van dat de vlucht pas de volgende ochtend kon plaatsvinden. Eerder die dag was het beestenweer geweest op Schiphol en dat had gedurende de dag een domino-effect teweeggebracht in het vliegverkeer.

Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen en landden we om 00.30u., niet al te subtiel, op Nederlandse bodem. Na 120 euro te hebben afgetikt voor vier dagen parkeren (auw!), reden we naar huis. Moe en met pijnlijke voeten van het vele wandelen, maar zeer  voldaan. Wat een heerlijke trip!

Geef een reactie