Romagne 14-18 Experience in Den Bosch

Vanmiddag was in het Educatief Experience Center Eerste Wereldoorlog in Den Bosch een ‘gezellig samenzijn’ van vrijwilligers, donateurs en andere geïnteresseerden, georganiseerd door de Stichting Vrienden van Romagne 14-18. Zoals je weet is Romagne 14-18 het museum/levenswerk van mijn goede vriend Jean-Paul de Vries, die ik 45 jaar geleden leerde kennen op de camping in Romagne-sous-Montfaucon. Dit museum is in de 24 maanden van de coronacrisis maar 5 maanden open geweest, wat natuurlijk een enorme morele en financiële domper was.

De doelstelling van deze middag was dan ook tweeledig:

  • een bedankje voor de donateurs en vrijwilligers die JP en zijn museum ‘de winter door’ geholpen hebben. Hiervoor was een mooi programma opgetuigd met o.a. indrukwekkende lezingen van Diederik van Vleuten (die zichzelf en ons de vraag stelde wat ‘loopgraaftoeristen’ zoals hijzelf en wij drijft), en medisch historicus Leo van Bergen (die vertelde over verwondingen en de behandeling daarvan tijdens WO1)
  • de introductie van een nieuw meerjaren donateursplan

Voor dat laatste was het bestuur van de stichting bij die ‘harde kern’ van museumvrienden natuurlijk aan het goede adres. Maar ik weet dat ook onder jullie mensen zijn die het museum een warm hart toedragen. Daarom leg ik ook jou de drie nieuwe opties voor:

  • zilver: 4×50 euro (vier jaar lang elk jaar 50 euro dus). Daarvoor in ruil krijg je gratis het boek The Road to Romagne van Diederik van Vleuten en vier jaar lang gratis toegang tot het museum
  • goud: 4×125 euro (zoals zilver, plus een gratis item uit de museumwinkel)
  • platinum: 4×250 euro (zoals goud, plus een gratis wandeling met JP door de omgeving van Romagne)

Je kunt je deelname kenbaar maken via info@romagne14-18.com, en uiteraard blijven ook alle andere (spontane, eenmalige) vormen van doneren gewoon mogelijk.

Al die genoemde cadeautjes zijn al van harte aanbevolen, maar het belangrijkste is natuurlijk dat je JP in staat stelt zijn belangrijke educatieve werk voort te zetten. Zodat hij toekomstige generaties kan blijven doordringen van de waanzin van oorlog.

Het EECWO1 draagt daar ook zijn steentje aan bij. Morgen is er weer een Open Loopgraafdag, met re-enacters die de oorlog laten herleven (maar niet op een Poetin-achtige manier). Erg indrukwekkend en warm aanbevolen. Letterlijk ook, want het wordt morgen een mooie dag! Meer info op de EECWO1-FB-pagina!

Geef een reactie