Rhodos

Woensdag was de dag van Rhodos, waar het 29 graden was. Op weg naar buiten zagen we voor het eerst dat elke dag gratis krantjes verspreid worden met het laatste nieuws. Er zijn edities in het Engels en Duits. Een mooie service en geen overbodige luxe, want aan boord van zo’n schip leef je op een hele andere planeet, waar dingen je makkelijk kunnen ontgaan. Zeker omdat je het tijdens het varen – gemiddeld van 18.00 tot 8.00 uur – zonder internet moet doen. Althans: internet wordt tegen betaling aangeboden, maar omdat dat via de satelliet loopt, is het schreeuwend duur.

Rhodos was de meest toeristische bestemming tot nu toe. Er lagen meerdere cruiseschepen aangemeerd en ook via het eigen vliegveld worden massa’s mensen aangevoerd. We bleven in de havenplaats en hoofdstad, eveneens Rhodos geheten. Dat hadden meer mensen bedacht, want het was enorm druk.

Op de kop van de haven stond ooit de Kolos van Rhodos, een 33 meter hoog bronzen beeld en een van de zeven wereldwonderen. Dat had ik weleens willen zien, maar helaas zijn we 2200 jaar te laat. Het beeld bezweek in de Midden-Hellenistische periode (rond 200 jaar voor Christus, maar dat wisten ze toen nog niet 😉) bij een aardbeving. Het heeft maar 68 jaar gestaan. Naar verluidt hebben de brokstukken er nog negen eeuwen gelegen, maar is het brons uiteindelijk aan een opkoper verkocht.

Bij gebrek aan Kolos bezochten we de oude historische stad, een onderdeel van het hedendaagse Rhodos. Je waant je daar nog steeds in de Middeleeuwen, qua gebouwen. Behalve dan dat in die gebouwen alleen maar souvenirwinkels zaten, restaurants, winkels waar leren tassen en jassen verkocht werden, of Griekse producten als olijfolie, sponzen en Ouzo. 100% commercieel.

Wij bezochten er het Palace Of The Grand Master (met o.a. mooie mozaïeken uit de Midden-Hellenistische periode en iconen uit de Middeleeuwen) en de Church Of The Panagia Tou Kastrou, maar die viel tegen. Wel een erg mooi plaatsje om doorheen te lopen!

Terug aan boord viel weer eens op hoe alles daar als een geöliede machine in elkaar grijpt. Hoewel we de late dinerzitting hebben, wordt gezorgd dat je op tijd klaar bent om naar de show van 22.00 uur op de mainstage te gaan. Dit keer een show van de vaste zangers en dansers van de Oosterdam, getiteld One World. Mooie choreografieën en arrangementen van minder bekende popliedjes over de aarde (hoewel soms wat teveel musical-achtig naar onze smaak), met fraaie visuals erachter.

Geef een reactie