Public Service Broadcasting @ Melkweg, Amsterdam

Als een paar minuten vóór de geplande aanvangstijd Sound And Vision van David Bowie wordt opgezet, weet je dat het gaat beginnen. Want ‘sound and vision’ is precies wat Public Service Broadcasting doet: historische documentaireteksten op muziek (of andersom, zo je wilt), begeleid door beelden van de historische gebeurtenis in kwestie. Ook hun albums en vroege EP’s zijn thematisch opgebouwd: oorlog, ruimtevaart, de mijnindustrie en zelfs de Elfstedentocht.

Waar hun vorige Nederlandse optreden, in de Sugar Factory, nog vooral om het album The Race For Space draaide, was het concert in de Melkweg Amsterdam vanavond meer een dwarsdoorsnede van hun hele oeuvre. Daardoor was er nu zelfs ruimte voor dat liedje over de monstertocht van 1963.

Ze zijn maar met zijn drieën: een drummer met een bijna wiskundig ritmegevoel en twee multi-instrumentalisten. Allen, bijna argeloos, voorzien van een loop station, waarmee ze zo nodig een muur van geluid optrekken. En die historische geluidsfragmenten? Die worden live ingestart. Ook weer met chirurgische precisie. En ondanks de benodigde concentratie is er toch ook overduidelijk een enorm speelplezier.

Er was dit keer ook meer interactie met het publiek, een teken van toegenomen zelfvertrouwen. En terecht, want wat een fantastische band!

Geef een reactie