Prada maakt grote (en snelle!) vorderingen

Ik schrijf hier over de dingen die me bezighouden. En de laatste tijd is dat vooral onze poes Prada. We proberen zowel haar suikerziekte als haar schildklierprobleem onder controle te krijgen. Om te voorkomen dat we veel glucosemetingen moeten doen door een bloeddruppeltje af te nemen, heeft Prada afgelopen maandag een FreeStyle Libre opgeplakt gekregen. Die lees je gewoon uit via een app op je telefoon. Experimentje, want die dingen zijn eigenlijk voor mensen bedoeld. Tegelijkertijd zijn we begonnen met het toedienen van 2 druppeltjes Leventa, om de schildklier onder controle te krijgen. Ook hebben we – omdat bleek dat Prada weer zelf insuline begon aan te maken – de dosis insuline die we toedienen verlaagd van 5,0 naar 0,5.

Elke keer als ik langs Prada loop, haal ik even mijn telefoon over de sensor, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe de glucosespiegel in haar bloed zich over de dag ontwikkelt. De resultaten zijn deze week fenomenaal. Als je de daggrafieken van dinsdag, woensdag, donderdag en vandaag met elkaar vergelijkt, valt op dat de piek steeds lager wordt, en de waarden steeds meer in de veilige zone vallen. De afgelopen 24 uur lagen die zelfs 99% van de tijd in het groene vlak van de grafiek.

Vandaag heb ik dit voorgelegd aan zowel onze eigen Dierenkliniek IJsselstein als aan de beste specialist van Nederland, dokter Galac in het dierenziekenhuis in Utrecht. Die zijn allebei stomverbaasd over het snelle herstel en hebben aangeraden de dosis insuline zelfs te verlagen naar 0,25. Maar dat moeten we alleen geven als de glucosewaarde in het bloed boven de 12 ligt, en dat is sinds gisterochtend niet meer gebeurd. De specialist noemt de vooruitgang van Prada ongekend en eigenlijk ook onverklaarbaar. Zij heeft dit in haar ruime, imposante loopbaan nog niet eerder gezien. Haar letterlijke woorden: “Ik weet niet hoe het kan, maar laten we er vooral blij om zijn.” En dat zijn we, uiteraard.

Nog bijzonderder is het feit, dat we met die Leventa de schildklier onder controle wilden krijgen, niet de glucoseschommeling. Sterker nog: er is geen aantoonbaar verband tussen Leventa en glucose. Dus het is een raadsel waarom dat bij Prada wél zo’n regulerend effect heeft. Voor die glucoseschommeling zouden we deze week begonnen zijn met een ander medicijn, Galastop. Dat hebben we vanwege de goede eerste signalen al uitgesteld, en de specialist raadt nu aan daar voorlopig helemaal niet mee te beginnen. Hoe minder medicijnen, des te beter natuurlijk. Wel gaan we aan de hand van deze grafieken nog wat tweaken met de tijdstippen waarop we Prada voer geven en mag ze daar zelfs wel iets meer van krijgen. Het is speciaal voer voor nierpatiënten, dus dat kan geen kwaad.

Dit zijn natuurlijk pas de grafieken van een eerste week, dus we blijven realistisch, maar alle betrokkenen – inclusief Prada, hebben wij het idee – zijn heel tevreden over deze vorderingen! 😻

Geef een reactie