Pet Shop Boys @ HMH, A’dam

Pet_shop_boys_1 Het hadwat voeten in de aarde,maar wat was het dat waard! Ik heb nu vier Pet Shop Boys-concerten gezien, endie staan allemaal in mijn top 10 van favoriete optredens ooit. Zij die de heledag met hoongelach en pek en veren achter me aangelopen hebben, zitten dusgewoon keihard mis! Waarom? Een concert van de Pet Shop Boys is totaalentertainment.Dus: naast een muzikaal feestje (waarvan – eerlijk is eerlijk – veel van tapekomt, maar daar komen de Ting Tings ook mee weg) ook een visueel spektakel.

Het begint al bij de roadies. Die zijn bij Í¡lle bands in hetzwart gekleed. Enter Pet Shop Boys: die hebben roadies in lange wittedoktersjassen met een witte bouwhelm op. In tegenstelling tot doorsneedecorswas dat van de Britten dan ook wit. Want bij de Pet Shop Boys is nietsdoorsnee. Dat decor bestond uit witte blokken, nee… witte bouwstenen. Voor elknummer werden die door de roadies (of de dansers) anders neergezet, zodat hetpodium steeds een andere aanblik vertoonde. Maar hoe het ook stond, altijd werdwel ergens een plukje bouwstenen gevonden om videobeelden of graphics op teprojecteren.

Dat blokkenthema was ook doorgetrokken in de verdere aankleding. Letterlijk. Dedansers annex achtergrondzangers hadden een groot deel van het optreden dozenover hun hoofd heen, en ook in hun fel geel, rood, blauw en groen gekleurde pakkenzaten complete dozen verwerkt. Je moet erbij geweest zijn…

Pet_shop_boys_2 Er zijn van die bandjes die briljante B-kantjes enalbumtracks hebben, waarvoor andere acts een moord zouden doen. Als A-kant danwel te verstaan. Pet Shop Boys zijn zo’n gezelschap. Ook vanavond speelden zeweer een paar van die minder bekende nummers, zoals Do I Have To en King’sCross. Rustigere tracks, die naadloos op elkaar aansloten. De sfeer daarvan werdnog versterkt door een prachtige choreografie. Ook Jealousy (samen met Left ToMy Own Devices mijn favoriete PSB-nummer) kreeg zo’n behandeling. Prachtig!

Over dansen gesproken: toetsenist Chris Lowe (de ultieme autist, en ik mag hetzeggen) kwam zowaar achter zijn keyboards vandaan om een dansje te doen! Eenandere verrassing was Domino Dancing, vanwege het feit dat die gebracht werdals mash-up met Viva La Vida van Coldplay. Geniaal gedaan, en die beat kloptegewoon! Al met al stonden de Pet Shop Boys ruim anderhalf uur op het podium. Endaarbͳven hing een lichtbalk annex trapeze, waarin al die tijd drie lichtmannenzaten. En wat deden die? Die lichtten alledrie zanger Neil Tennant uit. Topbaan!

Viel er dan helemaal niets te zeuren? Tuurlijk wel! 😉 Het was een zitconcert, maar dat duurde letterlijknog geen tien seconden. Toen stond iedereen massaal op en rende naar voren, ofgebruikte de stoel om op te gaan staan. Gisteren droeg ik roze als statement (en een béétje om te provoceren), vandaag als eerbetoon…

4 gedachten aan “Pet Shop Boys @ HMH, A’dam”

  1. Pet Shop Boys! Ik ben fan, maar de laatste keer dat ik ze in de HMH zag dacht ik ‘ik geloof het wel’. Vond het toen op het saaie af. De keer daarvoor in Den Haag werd ik door een meneer in mijn kruis gegrepen, terwijl ik toch écht geen matrozenpakje aan had ofzo… Het ziet er naar uit dat deze show wel weer puik was!

  2. Ik was maandagavond ook in de HMH. Wat een spektakel was het. Het was voor mij de eerste keer dat ik ze live heb meegemaakt, maar ik zal de volgende keer er ook zeker bij zijn. Enige nadeel vond ik ook die stoelen. Was nergens voor nodig geweest.

Geef een reactie