Oude gebouwen

Als je kijkt naar de overblijfselen van het oude Rome en je beseft hoe die gebouwen er toen uit moeten hebben gezien, kun je alleen maar concluderen: het oude Rome was voor Europa wat New York nu voor de Verenigde Staten is: alle gebouwen waren groter dan groot. De klassieke Romeinse staatslieden lieten geen gelegenheid onbenut om hun grootsheid te benadrukken en hun bouwstijl speelde daarbij een belangrijke rol. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat als je 2000 jaar geleden als ‘gewone Romein’ tussen die gebouwen rondliep, je jezelf heel klein voelde. Wat me ook opviel: Rome heeft nauwelijks geld om zijn wegen en trottoirs te onderhouden, maar blijkbaar wel voor het behoud en de restauratie van restanten uit zijn geschiedenis. Dat heeft iets moois, maar de hedendaagse inwoners schieten er natuurlijk niets mee op.

Lang verhaal kort: ons rondje van vandaag leidde ons langs het Teatro Marcello, het megalomane monument voor koning Victor Emanuel II (foto 1), het Collosseum (foto 2), Forum Romanum (foto 3), Circus Maximus (de oude renbaan), het beredrukke Pantheon en Piazza Navona. Tipje mijnerzijds: als je niet wilt betalen om het Forum Romanum in te gaan, zoals wij, loop er dan niet omheen. Dat is niet interessant. Vanaf Campidoglio heb je een heel mooi bovenaanzicht.

We zouden vandaag oorspronkelijk een hop-on hop-off bus genomen hebben om ons van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te rijden, maar uiteindelijk hebben we alles gelopen. Dat is te doen, maar we zijn nu wel total-loss . Jammer dat ik mijn stappenteller niet bij me heb (alsof ik er eentje heb), maar ik denk dat we een stief aantal kilometers gelopen hebben.

Dat afzakkertje, ’s avonds in de tuin van het hotel, hadden we dan ook wel verdiend. Ook al omdat we een nieuwe koffer gekocht hadden en mijn colbertjasje helemaal schoon van de wasserij was teruggekomen. Alle ‘schade’ van dag 1 is dus weer helemaal hersteld!

 

Morgen schepen we in op de Oosterdam van de Holland America Lijn en gaat onze cruise richting Venetië van start. Daar gaan we extra van genieten, dus de komende twee weken zal ik niet dagelijks een verslagje plaatsen. Watch this space!

Geef een reactie