Op woensdag naar de kerk

Nadat ik vorig jaar per ongeluk al eens illegaal boven geweest was (de deur stond open en wist ik veel…), heb ik vanavond een officiële rondleiding door ‘onze’ Sint-Nicolaasbasiliek gemaakt. Die werd tussen 1885 en 1887 binnen twee jaar gebouwd. Tegenwoordig zijn ze met een gewoon woonhuis al een jaar bezig, met alle middelen die er vroeger nog niet waren… Koster Wil van Doorn kan smakelijk vertellen over o.m. het uit België afkomstige spreekgestoelte (waarin overigens ook houtworm zetelt), het bijzondere moderne gebrandschilderde raam waarin o.a. een televisie, een raket en zelfs een popband is afgebeeld, de Mariakapel die de kerk de status van basiliek gaf, de prachtige gewelven (en de schoonmaak daarvan), de klokken, enz.

Na het trotseren van vele treden van smalle wentel- en houten trappen, wachtte een fantastisch uitzicht vanaf 65 meter hoogte als beloning. IJsselsteinse iconen als de Gerbrandytoren en korenmolen De Windotter, ons eigen Pandora-complex met de skyline van Utrecht erachter, en zelfs de skyline van Rotterdam was door het heldere weer mooi zichtbaar. De foto is uiteraard wel flink ingezoomd.

Je hebt er ook een prachtig zicht op het ooievaarsnest (rechtsonder op de laatste foto), en als je geluk hebt, zijn Bas & Lieke (vat je ‘m?) zelfs thuis. Wij hadden geen geluk. Het stel zit een paar dorpen verderop, waar Bas zich heeft ontfermd over een jong dat hem als zijn nieuwe vader ziet. Hun eigen jongen zijn net vorige week uitgevlogen en maken zich momenteel op voor de grote trek naar het zuiden.

Bas & Lieke overwinteren altijd hier, dus die houden we wel in de gaten via de webcam:

Meer foto’s:

Geef een reactie