Nullen en enen

Net op het moment dat je je afvraagt hoe het staat met de digitale plannen van bol.com, geeft algemeen directeur Daniel Ropers zelf het antwoord: in Entertainment Business zei hij afgelopen maand plannen genoeg te hebben, maar de industrie steeds op zijn weg te treffen. Als tegenligger wel te verstaan. Bewijst de branche zichzelf (en de artiesten die hij vertegenwoordigt) daarmee een dienst? Ik denk het niet. Zoals bekend bestaat het digitale domein uit enen en nullen. We moeten straks toch niet vaststellen, dat die nullen bij de entertainmentindustrie zitten en de enen daaromheen?

Muppets_bohemianrhapsodyZijstapje: juist die eentjes, daar gaat het op internet om. Ik ken de tegenwerpingen, maar geloof in basis nog steeds in de long tail. Neem mijzelf… ik heb altijd gezegd: als iTunes The Muppets gaat aanbieden, sluit ik me aan. Eind vorig jaar was daar opeens hun briljante vertolking van Bohemian Rhapsody, en sindsdien gebruik ik Steve Jobs’ melkkoe. Die melk ik helemaal uit, merk ik nu al. Een euro is zo’n logische en bescheiden prijs, dat elke aankoop een impuls wordt. Gaat dat dan ten koste van mijn aankopen van fysiek product? Nee. De meeste tracks worden niet meer los in fysieke vorm uitgebracht en complete albums wil ik fysiek hebben. Downloaden, branden, de inlay printen en op maat snijden is me teveel gedoe.

Maar hoe staat het nu dus met de digitale plannen van bol.com? De verkoop van e-readers gaat meer dan voorspoedig, en elke koper van zo’n apparaat downloadde4,5 e-book. Wetende hoeveel mp3-spelers bol.com verkoopt, lijkt de verkoop van mp3’s een logische en lucratieve stap. Het schijnt echter dat de maatschappijen – en niet in de laatste plaats Buma/Stemra – het bedrijf niet in staat stellen een commercieel haalbare dienst te lanceren. Men heeft zich al een keer vergaloppeerd door de Apple iTunes Store in het zadel te helpen en wil die fout niet nogmaals maken. Dat is in mijn optiek een denkfout. Door geen concurrenten te laten ontstaan, blijft Apple eeuwig een monopolist, die de industrie dus ‘big time’ in de tang heeft.

Voor bol.com komt deze constatering te laat. Van verschillende kanten hoor ik het (door bol nog niet bevestigde) bericht dat in Nieuwegein achter de schermen al de beslissing genomen is het plan van een downloadwinkel te laten varen. Zoals ook Free Record Shop vorig jaar al besloot te stoppen met de onlineverkoop van digitale producten, omdat dit de keten volgens Hans Breukhoven geld zou kosten in plaats van opleveren.

‘Muziek loopt voorop in digitale revolutie creatieve industrie’, kopte een NVPI-persbericht eind januari. Laten we hopen dat de muziekindustrie niet vooral voorop loopt in het neerslaan van die digitale revolutie.

Geef een reactie