Als muziekidioot, lijstjesnerd en feitenfetisjist kan ik echt met veel plezieruitkijken naar een nieuw Hitdossier (of Pop Encyclopedie of desnoodsscheurkalender met “weetjes’). En dus haalde ik de 10e editie van hét naslagwerk ongezien in huis. Helaas kan deze jubileumeditie ongelezen op de plank blijven staan.
Na vluchtige lezing vielen al zoveel dingen op, dat uitvoerige bestudering er wel niet meer van zal komen. Zo maar een paar tekortkomingen:
- De – pas in de vorige editie geïntroduceerde -biografische gegevens die bij iedere Top 40-artiest stonden, zijn alweerverdwenen
- Bij Nederlandse artiesten is de aanduiding (NL)verdwenen. Alleen Nederlandse artiesten met dezelfde naam als een buitenlandseartiest (zoals Monica) hebben nog (NL) achter hun naam, om het verschil tekunnen zien
- Als een single voor een tweede (of derde, of ”“zoals bij Kom Van Dat Dak Af ”“ een vierde) keer de hitlijst binnenkomt, wordtdie niet meer apart vermeld, maar wordt het nieuwe aantal weken opgeteld bijdat van de eerste entry (overigens wordt deze regel zeer inconsequenttoegepast). Paint It Black van The Rolling Stones zou dus maar ͩͩn keer een hitgeweest zijn (in 1966) en 25 weken genoteerd gestaan hebben. Puregeschiedvervalsing! 13 van die 25 weken stond het nummer in de Top 40 na de(onvermelde) re-release in 1990.
Je zou denken dat dit soort trucs is uitgehaald omruimte/papier te besparen, maar dat blijkt niet het geval. Duetten wordennamelijk nu niet meer alleen vermeld als onderdeel van de lijst hits van dieartiesten, maar krijgen ook een aparte vermelding (wat dus weer extra plaatsinneemt). Op zich geen gekke keuze (de Amerikaanse en Engelse hitbijbels doendat ook), maar ook deze regel is zeer willekeurig en onvolledig doorgevoerd.
Wat mij betreft ligt het nieuwe Hitdossier na één week alweer uit de lijst…
Ik had precies diezelfde gedachten en …. het boek is verre va compleet. Er ontbreken simpelweg singles in die echt zijn uitgekomen en echt in de tipparade of top40 hebben gestaan.