Nederlandse muziek op Nederlandse radio

Vanmiddag gaf Nielsen Music, dat de airplay van Nederlandse zenders meet, een presentatie op Buma NL. Directeur Sandra Jongstra maakte daar wat interessante cijfers bekend.

Zo blijkt 32% van de muziek op de zenders die Nielsen Music meet (publiek en commercieel, landelijk en regionaal) dit jaar afkomstig te zijn van Nederlandse artiesten, en 16% Nederlandstalig. Dit laatste percentage is al vier jaar redelijk stabiel. Tot en met 2006 was slechts 9% van de airplay Nederlandstalig, maar de komst van 100%NL en RadioNL heeft de positie van het genre flink verstevigd. Toch draaien publieke omroepen ruim een kwart meer Nederlandse muziek dan commerciële, en ook het percentage Nederlandstalige muziek ligt daar hoger.

Regionale zenders draaien tweemaal zoveel Nederlands product als landelijke stations (ruim 50%), en bijna vier keer zoveel Nederlandstalig (een derde van alle gedraaide nummers). Wordt alleen naar publieke omroepen gekeken, dan draaien de regionalen zelfs zes keer zoveel Nederlandstalig product.
Kijken we echter alleen naar landelijke zenders, dan liggen de verhoudingen anders: publieken en commerciëlen draaien evenveel Nederlandse artiesten (26%), maar de landelijke commerciëlen draaien tweemaal zoveel Nederlandstalig. Hieruit blijkt enerzijds de impact van publieke regionale zenders (die hier dus niet meetellen) en anderzijds de impact van de landelijke commerciële zender 100%NL.

Het percentage Nederlandstalige downloads (dit jaar 7%, volgens Nielsen) ligt achter op de airplay van het genre (16%). Daarbij moet in ogenschouw genomen worden dat downloaders gemiddeld jonger zijn dan radioluisteraars, en dat100%NL en RadioNL het airplaygemiddelde fors optrekken. Niettemin is die 7% op Europese schaal erg laag. Nederland staat daarmee op de een na laatste plaats,net boven Noorwegen. Dit komt overeen met het airplaypatroon in Europees perspectief.

Eén gedachte over “Nederlandse muziek op Nederlandse radio”

  1. Wat het verhaal niet vertelt is hoe de verhouding Nederlandstalige pop en Nederlandstalig volks is, met name bij de Regionalen zou dit wel eens verhelderend en verrassend kunnen zijn.
    De landelijke commercielen draaien Nederlandstalig maar vrijwel uitsluitend NL pop en dus niet volks. Volks blijft vooral regionaal populair omdat het namelijk vaak om regionaal talent gaat dat wordt gesteund door de regionale zender (en terecht). Soms komt regionaal talent boven de middelmaat uitsteken en wordt dan landelijk populair. Er is ten aanzien van volks repertoire nog steeds een hoog neus-ophaal gehalte dat is ook vandaag tijdens Buma-NL in Den Bosch hier en daar weer bewezen, want waarom zit bij een panel met uitsluitend volkse vertegenwoordigers (maker, producer, verkoper) er een vertegenwoordiger van 100%NL bij, daar had iemand van bijv. RadioNL of Sterren.NL moeten zitten. 100% NL draait vrijwel uitsluitend NL Pop. Vergissing? of even niet over nagedacht.

Geef een reactie