Mayumana, ja!

MayumanaBegin november schreef ik dat ik in Madrid de nieuwe voorstelling van Mayumana mocht bijwonen, die pas in september 2009 naar Nederland komt. Bij die gelegenheid werd ik uitgenodigd met terugwerkende kracht ook de eerste show nog eens te gaan bekijken. Gisteravond was het zover. Plaats van handeling: de Theater Fabriek in Amsterdam.

Wordt in Momentum vooral het decor gebruikt om muziek mee/op te maken, in deze eerste show worden allerlei attributen het podium opgesleept. Van kliko’s, tafels, buizen en vaten tot zwemvliezen, emmers en elkaars lichamen. Er zijn ook overeenkomsten: een schlemielig typetje dat door de anderen in de maling genomen wordt, achtervolgingen op het podium, tomeloze energie, militaire preciesie, athletische verrichtingen, zichtbaar speelplezier, heerlijk opzwepende ritmes… En als je denkt dat het afgelopen is, improviseert de cast er in de foyer nog even lustig op los.

Een speciale vermelding moet uitgaan naar de technici. Want Mayumana is al topsport voor de acteurs/athleten/muzikanten (hoe noem je dit soort allrounders eigenlijk?), maar de geluidstechniek en belichting zijn van cruciaal belang voor de algehele beleving. Het is bijna onmogelijk te beschrijven wat een Mayumana-show precies inhoudt. Je moet het echt ondergaan. Dat kan dit jaar alleen vandaag nog, op zondag 21 december, in de Theater Fabriek. Je kunt uit twee voorstellingen kiezen: om 16.00 en 20.00 uur. Beide worden door dezelfde cast uitgevoerd. Een topprestatie op zich; ik werd al moe van het kijken

3 gedachten aan “Mayumana, ja!”

Geef een reactie