Massasterfte in Australië

Mijn vader vond het belangrijk dat we konden hoofdrekenen, dus dat gaat me goed af. Toen ik afgelopen nacht na het in bed stappen nog even wakker lag (dat gebeurt me niet vaak), bedacht ik een sommetje dat me nog lang wakker hield. In eerste instantie omdat het om zulke grote getallen ging, dat ik een aantal keren halverwege vastliep. En daarna omdat de uitkomst me verbijsterde…

Vorige week werd bekend dat bij de bosbranden in Australië al 500 miljoen(!) dieren zijn omgekomen. Zoogdieren, vogels en reptielen voor de duidelijkheid, het aantal insecten ligt nog vele malen hoger. Inmiddels wordt al gesproken over 1 miljard(!!) gestorven zoogdieren en vogels, maar ik ging van het ‘positiefste’ scenario uit. Ik bedacht me, met mijn stomme hoofd: 500 miljoen in de vier maanden dat de bosbranden nu woeden. Hoeveel zouden dat er per dag zijn? Dat zijn er dus 4,17 miljoen per dag. Oftewel 173.600 per uur… 2900 per minuut… 48 per seconde.

Gemiddeld 48 dieren per seconde, over die 4 maanden gerekend. Maar aangezien het vuur in de loop der tijd alleen maar heftiger is gaan huishouden, ligt het daadwerkelijke aantal momenteel veel hoger dan dat. Complete diersoorten sterven uit, sommige nog voordat ze ontdekt en beschreven zijn.

48 dieren per seconde, uitgaande van het ‘minst erge’ totaal van 500 miljoen. Laat staan als dat aantal van 1 miljard blijkt te kloppen. Het idee dat bij elke ademhaling zo veel dieren het leven laten, deed mijn adem stokken. Maar dat belet het vuur niet om gewoon door te moorden. Het zijn van die momenten dat je zou willen schreeuwen: STOP DE TIJD!!! #australiaburns

Geef een reactie