Man meer gevoelsmens dan vrouw?

GevoelsmensOm haar Walkman-telefoons beter te kunnen afstemmen op de wensen van de consument, heeft Sony Ericsson onderzoek gedaan naar de effecten van korte stukjes muziek (‘sound snacks’) op mannen en vrouwen. Korte stukjes, omdat eerder onderzoek had uitgewezen dat jongeren tussen de 18 en 24 meer losse nummers dan complete albums zouden kopen. Bovendien zou liefst 93% regelmatig naar slechts een deel van een liedje luisteren om vervolgens snel door te skippen naar een volgende track, en zou 48% van deze Nederlandse muziek‘liefhebbers’ daarbij niet langer dan een halve minuut naar een song luisteren. Vrouwen zijn hierin zelfs wispelturiger dan mannen.

De resultaten van dit onderzoek naar de effecten van verschillende muzieksoorten zijn ronduit onthutsend en in vele gevallen tegenstrijdig aan wat je zou verwachten… Samengevat luidt de conclusie dat mannen wat muziek betreft veel gevoeliger zouden zijn dan vrouwen. ‘Ze vertonen niet alleen de grootste fysieke veranderingen in reactie op muziek, maar ze staan ook dichter bij hun gevoel’, dus…

Natuurlijk hadden we zelf kunnen bedenken dat mannen het meest opgewonden raken van korte stukjes Britse soul. Mijn vervolgvraag of het feit dat wij slakkensporen trekken op de muziek van Joss Stone en Duffy niet ook met de dames in kwestie te maken kan hebben, wordt echter niet beantwoord. Maar, en nu wordt het écht spannend, mannen worden óók vervuld met hartstocht op de klanken van Estlandse rock, Letse pop, het Nederlandse levenslied en… Duitse hiphop. Duitse hiphop! Als dat 65 jaar geleden al had bestaan, was het als martelwerktuig ingezet!

Wat dan wel weer goed nieuws is, is dat vrouwen het meest opgewonden raken van Spaanse latin. Hoeveel redenen heb ik nodig om Spaanstalige muziek te blijven draaien in mijn programma? Daar staat wel tegenover dat dit genre tevens de meeste stress veroorzaakt. Maar goed, luisteren naar Carte Blanche: nobody said it would be easy…
Het andere uiterste: Belgische soul blijkt het stressniveau bij zowel mannen als vrouwen te verminderen en werkt voor iedereen ontspannend. Echter: noem jij eens drie Belgische soulartiesten?

Ook bijzonder: muziek hoeft niet per se langzaam te zijn om een ontspannende werking te hebben. Sterker nog, fysiologisch gezien zijn de meest ontspannende muziekgenres onder meer de snelle nummers van Kroatische pop, Letse pop/rock en Poolse pop/rock.

Van Deense akoestische pop kunnen mannen alerter en levendiger worden, maar vreemd genoeg heeft het op vrouwen een tegenovergesteld effect. Zij hebben Zuid-Afrikaanse rock nodig om hun stemming op te vijzelen. Houd dus altijd een cd’tje van Seether binnen handbereik!

5 gedachten aan “Man meer gevoelsmens dan vrouw?”

  1. 3x Soul artiesten uit Belgie 1 Kootjee 2 Gothye 3 Gautier!!!!Nog meer vragen ….;-)
    PS Nobody said it would be easy …prachtig nummer van de 4 horseman! Weet ik nog een anekdote over.

Geef een reactie