Mamy en La Musarde

Toen wij voor het eerst in Romagne-sous-Montfaucon kwamen, was dat op doorreis naar Spanje. Ik was een jaar of 6, dus het moet rond 1975 geweest zijn.

Als eerste stop van onze vakantie belandden we op een camping ter grootte van een half voetbalveld in een boerendorpje met 150 inwoners, op ongeveer 400 km. afstand van ons huis. Dat was camping Nantrisé in Romagne, bestierd door de burgemeester van het dorp en zijn vrouw: mijnheer en mevrouw Michel. Die waren toen al op leeftijd en als een opa en oma voor ons, dus we noemden hen al snel ‘papy’ en ‘mamy’.

Mamy was begin vorige eeuw geboren op een boerderij niet ver van Romagne. La Musarde heette die. Ze ging daar vandaan te paard naar school. In de 1e Wereldoorlog was de boerderij bezet door de Duitsers. De mannen van de familie waren aan het front, maar de vrouwen waren nog thuis. Mamy dus ook.

Later, tijdens een van mijn lange boswandelingen (zeg maar ontdekkingstochten) met mijn grote vriend, de Italiaanse boerenknecht Henri, had ik de overblijfselen van La Musarde al eens bezocht, maar dat was een jaar of 35 geleden. Vanmiddag zijn we er weer eens heengereden en dat soort plaatsen met een geschiedenis heeft altijd een grote aantrekkingskracht op me. Jammer dat ze er hier een ster in zijn om gebouwen te laten vervallen, maar ik blijf het mooi vinden. Bijzonder dat mamy hier ruim een eeuw geleden rondliep…

Geef een reactie