Lowlands 2016 in extended tweets (zondag)

Lowlands16_sleeping manIk beschik niet over regenkleding. Positief ingestelde Nederlander als ik ben. Of praktisch ingestelde Nederlander, want bij regen kun je ook binnenblijven. Maar niet als je op Lowlands bent natuurlijk! Ik kwam weliswaar in het zonnetje aanrijden, maar besloot last minute toch het uitschuifparapluutje uit de auto mee te nemen. Dat mocht echter niet het terrein op, bleek aan de poort. Had ik overigens kunnen weten. Rapid Razor Bot had me via de app nog zo aangeraden de FAQ te lezen, waarin de wel en niet toegestane spullen waren opgesomd. Het in de wind slaan van dat advies kostte me dus een parapluutje.

Eigenlijk wel fijn dat ik niet de hele tijd met dat ding hoefde te sjouwen, want ook op deze derde Lowlands-dag bleek het zeer goed mogelijk om geen nat pak te halen. Door strategisch plannen en door veel geluk. En: door bij regen binnen te blijven 😉

Lowlands of niet, het was wel zondag. De planning was dus uitermate relaxt:
15.10-16.10: Dua Lipa (Heineken)
16.50-17.50: Anderson .Paak & The Free Nationals (Bravo)
17.40-18.40: Chase & Status (Live) (Alpha)
19.35-20.35: The Last Shadow Puppets (Alpha)

Werk in uitvoering op Lowlands #plassenwegzuigen #goedgeregeld #LL16

Lowlands16_werk in uitvoeringBij het oplopen van het terrein stuitte ik allereerst op een mooi ‘stukje calamiteiten support’. Een bedrijf was bezig zoveel mogelijk water van de looppaden te verwijderen. Dweilen met de kraan open, maar ja, van niet dweilen wordt het zéker niet beter… Ik heb ze de hele dag in touw gezien, goed dat ze dat deden!

Dua Lipa

Publiek eet uit de hand van Dua Lipa. Hoog Lolita-gehalte nog, maar absoluut met het talent om groot te worden #LL16

Lowlands16_Dua LipaHet leek wel alsof dezelfde meisjes zich voor het podium van de Heineken hadden verzameld als vrijdag bij Izzy Bizu. Maar naarmate het uur U naderde, werd de verdeling evenwichtiger. Kwamen de meisjes voor de liedjes en de jongens voor de looks? Dua Lipa heeft het allebei.
Het eerste nummer was alvast ijzersterk. De titel moet ik je schuldig blijven, haar debuutalbum komt pas begin volgend jaar uit. (UPDATE: laat dat nu haar nieuwe single Blow Your Mind (Mwah) geweest zijn…). Na die eerste track schakelde ze op een iets lagere versnelling over. Het is duidelijk dat dat debuutalbum straf geproduceerd zal zijn en ook bij de verdere lancering zal weinig aan het toeval overgelaten worden. Nu al was de duidelijke groei als performer te zien, die Dua Lipa het afgelopen halfjaar heeft doorgemaakt. En we wisten van radiosessies al dat ze uitstekend kan zingen, maar ook op een groot podium blijft ze prima overeind.
Het was voor Dua Lipa om meerdere redenen een memorabele dag. Haar allereerste single New Love kwam exact een jaar geleden uit, “and it’s amazing to perform it for so many people here.” Morgen wordt ze 21 en, zo zei ze, ze kon zich geen leukere plek en leukere mensen voorstellen om haar laatste dag als 20-jarige te vieren. De grote opkomst en het enthousiasme van het publiek verrasten haar oprecht en ik hoop dat ze dat ontwapenende weet vast te houden. Ook als ze straks wereldwijd succes heeft. Met Be The One heeft ze een goed begin gemaakt, dat bleek ook hier weer een klassieker in de dop!

Anderson .Paak

Lowlands16_Anderson .Paak 1Zodadelijk Anderson .Paak in de Bravo. Dat puntje is blijkbaar niet zo’n halszaak als ik dacht… #LL16
Unicum: foto van een stilstaande Anderson .Paak. Ik snap de hype en voel de vibe (maar niet echt mijn ding) #LL16
Lekkere grooves (o.a. door hemzelf als drummer), leuke interactie met de band, .Paak pakt me toch wel in hoor! #LL16

De ‘must see’ show van Lowlands was volgens de kenners onbetwist die van Anderson .Paak. Hij had onder meer al grote indruk gemaakt op North Sea Jazz dus ik was wel heel nieuwsgierig. Zijn singles vind ik erg goed, maar een heel album in deze richting is me doorgaans teveel van het goede. Ik moet zeggen dat ik in het begin niet echt overtuigd werd, maar gaandeweg kwam ik (of Anderson 😉 ) er steeds meer in.
Lowlands16_Anderson .Paak 2Dat had met een aantal zaken te maken. The Free Nationals bleek een uitstekende band, maar .Paak kon als drummer ook zelf een heerlijke groove neerleggen. Bovendien was hij erg grappig. Als je het zaallicht laat aanzetten om je publiek te kunnen zien en dan concludeert: “Goddamn, so many white people!”… Leuke interactie ook met de bandleden. Zoals wanneer zijn praatje door zowel de gitarist als toetsenist ‘onderbroken’ wordt en hij ze ‘de mantel uitveegt’. Perfect ingestudeerd en uitgevoerd, zoals je van Amerikanen mag verwachten. De hiphopclichés ontbraken natuurlijk ook niet. “Make some motherfucking noise” gaat er altijd goed in, en “Lowlands, are you still with me?” was een ronduit overbodige vraag, gezien de ramvolle Bravo.
Maar hoe dan ook, mijn aanvankelijke reserves werden vakkundig weggespeeld. En zo hoort dat!

Lowlands16_muntjeWil iemand nog een half biertje? #LL16

Ik vond het een waardig slot en besloot de rest van mijn planning te schrappen. Er circuleerden immers nog heel wat muntjes in mijn vriendengroep en ‘die moesten er nog helemaal doorheen vanavond’. Alle zakken werden omgekeerd en alle resterende muntjes omgezet in eten en drinken. En dan bij thuiskomst toch nog een half muntje vinden hè…

Volgend jaar vindt Lowlands plaats van 18 t/m 20 augustus. Dat is de 25ste editie en daarom kun je flinke korting op de entreeprijs krijgen. Tot dan in Biddinghuizen!

Lees ook:
Lowlands 2016 in extended tweets (vrijdag)
Lowlands 2016 in extended tweets (zaterdag)

Lowlands16_bandje

Geef een reactie