Lowlands 2016 in extended tweets (zaterdag)

Lowlands16_autoJe kent dat verhaal van de ezel en de steen?

Ge-geotagd, voorzien van tracker en inmiddels ook voorzien van zoeklicht. Die gaan we niet meer kwijtraken… #LL16

Om er nog eens een andere toepasselijke uitdrukking in te gooien: een goed begin is het halve werk. Nu ben ik niet van het halve werk, dus ik racete naar het festivalterrein om die andere helft in te vullen…

Eerst maar eens even het spoorboekje dat ik voor mezelf had opgesteld:
14.50-15.50: Cassius (Bravo)
17.35-18.35: De Staat (Alpha)
19.20-20.10: The Academic (Charlie)
20.45-21.55: Noel Gallagher’s High Flying Birds (Bravo)
21.45-22.45: Caravan Palace (India) of
22.00-23.00: M83 (Heineken)

Cassius

In alle opzichten tropisch dansfeestje van Cassius, waarbij het goed mojito drinken is #proefondervindelijk #LL16
Verstond ‘Kiss my ass’, maar er werd ‘Cassius in the house’ gezegd #frenglish #LL16

Lowlands16_CassiusHet decor van de dag was al gelijk voor Cassius. Hun dj-booth was opgesteld op een ‘vulkaan’, waar de ‘lava’ uit stroomde en die geflankeerd werd door palmbomen. Sfeertje! Dat werd nog eens versterkt door het uit oerwoudgeluiden opgebouwde intro. En het kitschgehalte werd helemaal afgemaakt door de foute trainingspakken die het duo aan had. Nee, de visuele omlijsting van deze show was tot in de puntjes verzorgd!
Muzikaal gezien zat het ook wel snor. Het was geen doorlopende voorstelling als in: één lange mix, maar alle tracks werden als losse liedjes afgeleverd. Dan kon je je mooi even herpakken totdat het volgende dansje onverbiddelijk moest worden ingezet. Cassius moet vanaf hun bergtop een mooi uitzicht gehad hebben op een tent waarin de handjes tot achterin omhoog gingen!

Otherkin

Het is goed raggen (én crowdsurfen) bij Otherkin #LL16

Lowlands16_OtherkinHeb ik iets gemist of zijn de bordjes ‘verboden te crowdsurfen’ weg? Die vraag drong zich bij me op toen er tijdens het concert van Otherkin driftig op los gecrowdsurft werd. Niet in het minst door de zanger zelf, die – na een geslaagde sitdown van het publiek, al crowdsurfend de weg terugvond naar het podium. Ik ben de rest van de dag vergeten in de andere tent te checken of de verbodsborden er nog hingen, maar hoop daar vandaag nog aan te denken.
Ondertussen leek Otherkin het ongenuanceerd raggen tot een kunst te hebben verheven. Hun snelle, korte en lekker rammelende herrietracks gingen erin als Gods woord in een ouderling.

Als ik die vergelijking even doortrek naar de inwendige mens: de kaasfondue op Lowlands is een aanrader!

De Staat

De Staat: loeistrak met vrij eenvoudige, functionele visuals. Benieuwd hoe dat over, pak ‘m beet, vier jaar is #LL16

Lowlands16_De StaatDe afgelopen maand kreeg De Staat behoorlijk wat aandacht, maar zelden om de juiste redenen. Gun hen gewoon hun subsidie en laten we kijken wat ze daarmee doen. Op papier moeten de plannen in elk geval alvast indrukwekkend geklonken hebben.
Op Lowlands kwam de band (voor de derde keer) dat andere te doen waar ze zo goed in zijn: een zaal (in dit geval het hoofdpodium van het festival) platwalsen. Ze begonnen gelijk met hun nieuwe single Blues Is Dead en daarna kwamen al die andere nummers die verstokte radioluisteraars vooralsnog alleen van 3FM kunnen kennen.
Maar het is ook niet via de radio dat de band zijn sta(a)tus heeft verworven. Dat is gebeurd door veel te spelen, door nietsvermoedende clubhuizen om te toveren tot zweethokken en door hele horden publiek omver te blazen met hun strakke beats en straffe hooks. Witch Doctor, met de legendarische circle pit, was natuurlijk tot het laatst bewaard. Daar ontkomt De Staat de rest van hun carrière niet meer aan…

Noel Gallagher’s High Flying Birds

Noel Gallagher heeft behalve zijn High Flying Birds ook een blazerssectie (en wat Oasis-nrs.) meegenomen naar #LL16

Lowlands16_Noel Gallagher's High Flying BirdsBijna exact zeven jaar geleden, op 28 augustus 2009, stapte Noel Gallagher uit Oasis. Die band ging verder als Beady Eye en Noel startte door met zijn High Flying Birds.
Beady Eye stond vijf jaar geleden op Lowlands en dat was geen succes. Dit jaar nam Noel revanche met een geweldig concert. Ik was iets te laat in de tent die toen al tot de nok toe vol was. Daardoor bleef ik t.h.v. de geluidsman steken. Een geluk bij een ongeluk, want het lichtplan bleek de hele tent, van voor tot achter, te beslaan en dat kreeg ik nu volledig mee.
Noel Gallagher’s High Flying Birds hebben stiekem alweer heel veel goede nummers, die live uitstekend uit de verf kwamen. Het geluid was ook geweldig. Oasis-klassiekers als Champagne Supernova, het b-kantje Half The World Away en Don’t Look Back In Anger doen het natuurlijk ook altijd goed, al ben ik wel helemaal klaar met Wonderwall. De blazerssectie had van mij een nog veel prominentere rol mogen hebben.
Ik heb Noel zelden zoveel interactie met het publiek zien hebben en volgens mij had hij er even veel zin in als de bomvolle Bravo. De High Flying Birds hadden ook de Alpha kunnen vullen.

Caravan Palace

Caravan Palace mixt jazz en swing (op authentieke instrumenten) met hedendaagse dance. Feest in de India! #LL16

Lowlands16_Caravan PalaceEen tent verderop, in de India, stonden andere hoogvliegers. De cd van het Franse Caravan Palace is leuk, maar deze band moet je echt live zien. Gewapend met een staande bas en staande piano, xylofoon, diverse blaasinstrumenten, een gitaar en verschillende keyboards combineerden de multi-instrumentalisten de halve popgeschiedenis tot een eigen – en eigentijdse – potpourri. Een beetje zoals C2C enkele jaren geleden, maar dan met echte instrumenten.
Hun prijsnummer, de onlangs opnieuw uitgebrachte single Lone Digger, speelden ze al vroeg in de set, maar de rest deed daar nauwelijks voor onder. Als de muziek zelf niet al opzwepend genoeg was, deden de muzikanten er al dansend nog wel een schepje bovenop. De energie sloeg van het podium over de tent in, waar een hossende massa zich aan de muziek laafde. Opmerkelijk, zeker voor een festival, is het feit dat de band terugkwam voor een toegift. Encore is niet voor niets een Frans woord…

Tijdens het concert van Noel Gallagher brak de hemel boven Biddinghuizen weer even open, maar vlak voor het optreden van Caravan Palace was het weer droog. En zo mochten we al met al niet klagen over het weer tijdens de Lowlands-zaterdag…

Lees ook:
Lowlands 2016 in extended tweets (vrijdag)
Lowlands 2016 in extended tweets (zondag)

Geef een reactie