Lowlands 2016 in extended tweets (vrijdag)

Lowlands16_TeamLL16Het lijkt wel of ik dit blog alleen nog maar gebruik voor mijn Lowlands-verslagen. Extra leuk dat je me dit jaar weer gevonden hebt! Zoals gebruikelijk geef ik op deze plek weer wat meer uitleg bij de tweets die ik gedurende het festival verstuur. ‘Extended tweets’ noem ik dat.
Overigens bereikt dit eerste verslag je wat later dan je de afgelopen jaren gewend geraakt was. De reden lees je helemaal op het eind, maar laat ik bij het begin beginnen…

Lowlands16_schoorstenenNa het ophalen van het polsbandje en de parkeersticker zette ik mijn auto op het parkeerterrein. Feitelijk niet meer dan een immens weiland, dus het is zaak om goed te onthouden waar je precies staat. Als je een handig baken onthoudt, kun je de auto ook ’s avonds, in het donker, weer terugvinden. Dat was niet zo moeilijk: ik stond vlak achter de eerste lichtmast, aan de rechterkant van het pad. Off to Lowlands!

Weer aan de goede kant van de schoorstenen. Laat het feest maar beginnen! #LL16

Van tevoren had ik al gekeken wat ik deze eerste festivaldag graag wilde zien. Ik houd het schema altijd beperkt en overzichtelijk, in de wetenschap dat de dag in het echt zo maar weer heel anders kan verlopen. Dit was mijn schema voor vrijdag:
12.30-13.30: Tom Odell (Alpha)
14.15-15.15: Jake Bugg (Alpha)
15.15-16.15: Miike Snow (Heineken)
17.05-17.50: Izzy Bizu (Lima)
21.00-22.00: Chvrches (Heineken)
(eventueel 21.45-23.00: Muse (Alpha))

Eerlijk gezegd vreesde ik dat te laat zou komen voor Tom Odell, maar omdat alles tot dusverre soepeltjes verlopen was, kon ik het grootste deel van zijn optreden nog meepikken.

Tom Odell

De set van Tom Odell kwam pas met Another Love goed los. Jammer dat dat het een na laatste nummer was… #LL16

Lowlands16_Tom OdellHoewel hij over aandacht niet te klagen heeft, heeft Tom Odell het succes van zijn debuutsingle Another Love nooit meer geëvenaard. Afgaand op deze show dragen zijn concerten daar ook niet aan bij. Veel nummers hebben een hoog ‘oehoe’-gehalte, tussen de nummers vallen lange pauzes, vaak gevolgd door een lang intro op alleen gitaar of piano, en de drummer vertraagt de boel nog eens extra door net achter de tel te slaan. Na een tussentijds hoogtepuntje in de vorm van Here I Am viel het weer dood, totdat Another Love werd ingezet. Eigenlijk kwam het optreden daarmee pas echt op gang. Het bleek echter het een na laatste nummer en na een gedreven gespeeld Magnetized was het alweer afgelopen.
Tom Odell is tot nu toe een eendagsvlieg en aan de publieksreactie af te meten komt daar niet snel verandering in.

Hoog tijd om mijn vaste Lowlands-vriendjes op te zoeken en de traditionele pannenkoek naar binnen te harken. Eigenlijk is het festival dan pas echt begonnen…

Jake Bugg

Jake Bugg: degelijk maar niet bijzonder memorabel. Muziek leent zich ook niet echt voor zichtbaar speelplezier #LL16

Lowlands16_Jake BuggEen man met een behoorlijke staat van dienst, die ik nog nooit live gezien had. Ik ben eerlijk gezegd ook geen enorme fan, hoewel een aantal nummers op zijn wat frisser en moderner geproduceerde laatste album me wel erg aanspreken. Het bleek dat ook juist die tracks, zoals Bitter Salt en Gimme The Love, tijdens het optreden het best op me overkwamen. Verder was het een degelijke show, maar niet een die de geschiedenisboeken in gaat. Op het podium gebeurt niets en het spannendste is het kleurrijke doek dat achter de band hangt. Verder was er geen interactie met het publiek en geen zichtbaar speelplezier. Nu is het natuurlijk ook niet echt muziek waar je vrolijk van wordt…

Miike Snow

Miike Snow begon al gelijk met nwe single My Trigger en Paddling Out. Dat niveau werd daarna niet meer gehaald #LL16

Lowlands16_Miike SnowJe ziet het niet vaak op een festival, maar het optreden van Miike Snow begon bijna tien minuten te laat. Daar revancheerden ze zich ogenblikkelijk voor door een openingssalvo af te vuren dat bestond uit de nieuwe single, My Trigger, en hun paradepaardje, Paddling Out. Alles was direct vergeven en vergeten. Miike Snow heeft een live drummer, gitarist en bassist, maar de echte basis wordt toch neergelegd door de twee dj’s, die met hun knallende beats en meegenomen geluidseffecten het geluid bepalen. De zang? Tja, die was beter dan die van Years & Years vorig jaar, maar dat was dan ook wel heel slecht.
Wat ik ook jammer vond, is dat er na die eerste nummers weinig licht op het podium was, en dan vooral kil wit en blauw. Al met al werd het niveau van het begin in rest van de set dus niet meer gehaald.

Izzy Bizu

Mooie soulvolle zomerliedjes bij Izzy Bizu, waar de tent voor driekwart met meisjes gevuld was ? #LL16

Lowlands16_Izzy BizuOnderweg van Miike Snow naar Izzy Bizu meende ik te constateren dat het Lowlands-publiek steeds ouder wordt. Ik ben allang niet meer de oudste die over het terrein banjert. Toch werd die constatering bij Izzy Bizu direct gelogenstraft, want de Lima was voor drie kwart gevuld met meisjes. Izzy is zelf ook nog maar een meisje, maar wel eentje dat genomineerd werd voor het BBC-muziekkeurmerk, de Sound Of 2016.
Ze maakt met haar fijne band frisse soulvolle zomerpop, met vooral in het begin een lekker tempo. Bij de rustigere nummers werd er door het publiek wel hard doorheen gekletst, maar Izzy bleef het allemaal geweldig vinden. Ze heeft een erg goede stem, hoewel her en der wel wat koortjes op tape stonden. Opvallend waren een live gespeelde en gezongen sample uit Glory Box van Portishead en een cover van Outkasts Miss Jackson, maar verreweg de meeste bijval was er voor haar eigen single White Tiger.

Teruglopend van Izzy Bizu viel er een flink buitje op Biddinghuizen. Zo eentje dat je blij maakt dat je telefoon waterdicht is, zeg maar. Mooi moment voor een pauze in de perstent.

Chvrches

Chvrches heeft na 2 albums al zoveel topnummers dat hun optreden wel een greatest hits show lijkt #LL16

Lowlands16_ChvrchesToen Chvrches drie jaar geleden in de India speelde, was zangeres Lauren Mayberry nog een muurbloempje. Dat is in de loop der tijd wel veranderd. Anno 2016 is zij een zelfbewuste frontvrouw, die niet zelden met gebalde vuist op een monitorbox staat. Ze heeft een veel prominentere rol in het optreden, die ze – net als drie jaar geleden – maar één keer afstaat: als toetsenist Martin Doherty Under The Tide mag zingen. Een prettige afwisseling, hoewel het fraaie stemgeluid van Mayberry er mag zijn. En dat geldt zeker voor het in twee albums tijd opgebouwde repertoire, dat zo sterk is, dat ze het zich konden veroorloven hun prijsnummer Lies niet te spelen.
Eeuwig zonde dat er nauwelijks actieve promotie gedaan wordt rondom de muziek van Chvrches, en dat ook 3FM de band na dat ene radiohitje The Mother We Share niet meer steunt. De volle Heineken-tent bewijst dat er wel degelijk een (heel enthousiast) publiek voor is, dat ook goed aansluit bij het 3FM zoals ik dat voor me zie.

Ik besloot Muse te laten voor wat het was. Al een paar keer live gezien, dus ik wist dat dat wel goed zat. Ik besloot op huis aan te gaan. Tegen 22.30 was ik bij mijn auto. Althans, de plek waar ik die had achtergelaten: achter die eerste lichtmast, aan de rechterkant van het pad. Alleen stond hij daar niet meer. Ik heb nog ruim een half uur stelselmatig dat hele veld uitgekamd, maar geen auto… Uit navraag bleek ook dat hij niet was weggesleept. Gek hoe je op zo’n scenario kunt hopen. Toen Peet maar gebeld, die nog een Greenwheels-auto kon regelen om me te komen halen. Met dat wagentje hebben we ook nog meerdere malen dat hele veld langsgereden, maar het resultaat was hetzelfde.
Gevolg was, dat wij om 1 uur ’s nachts bij de politie zaten om onze auto als vermist op te geven. Dat duurde best lang. Zo lang, dat nog tijdens het opmaken van het proces verbaal het bericht kwam dat de auto was aangetroffen. Op het parkeerterrein, maar heel ergens anders dan waar ik hem (in mijn overtuiging) had achtergelaten. Ik twijfel nog steeds enorm, maar het moet haast wel een dwaling van me zijn.
Hoe dan ook blij om straks weer in mijn eigen karretje naar Lowlands te kunnen. Én om te merken dat de politie (er waren in totaal zeven agenten bij dit hele verhaal betrokken, waarvoor alsnog mijn excuses) inderdaad je beste vriend is.

Om 3.15 uur kroop ik mijn mandje in en om 8.00 uur weer op om dit verslag te maken. Dat zal me leren! 😉

Lees ook:
Lowlands 2016 in extended tweets (zaterdag)
Lowlands 2016 in extended tweets (zondag)

Eén gedachte over “Lowlands 2016 in extended tweets (vrijdag)”

Geef een reactie