Lowlands 2015 in extended tweets (zaterdag)

Wat direct opvalt als je onder de schoorstenen door bent, is dat het festivalterrein van Lowlands dit jaar ruimer is (of in elk geval lijkt) opgezet. Dat merk je vooral op het deel van het terrein waar je binnenkomt en bij de doorgang die de twee delen met elkaar verbindt. De schotten aan weerszijden, waardoor die doorgang voorheen nauw leek, staan er niet meer. In plaats daarvan zijn er lagere afscheidingen gekomen en bevinden zich links en rechts nu zelfs ligweiden. Mede doordat er meer ruimte gecreëerd is, is het gevoel van massaliteit een stuk minder geworden. Zelfs nadat op het laatste moment toch nog veel kaartjes voor het festival verkocht werden.

Mijn (allesbehalve vaststaande) spoorboekje voor deze dag zag er als volgt uit:
(!) 13.50-14.30: Rondé (India) of
(!) 14.00-15.00: Christine & The Queens (Bravo)
15.15-16.15: Seinabo Sey (India)
15.55-16.55: FFS (Alpha)
16.55-17.55: Balthazar (Heineken)
18.45-19.45: Lianne La Havas (Heineken)
21.00-22.00: Courtney Barnett (India)
21.50-22.50: Nothing But Thieves (Charlie)

Ik was echter al eerder op het terrein dat verwacht, dus dat bood gelegenheid tot improvisatie.

CUT_

Stukje CUT_ meegekregen. Moloko meets Lana del Rey, zeg maar. Mooi, maar de zangeres zou zich meer mogen profileren #LL15 #fb

Toen Whilk & Misky last minute uitvielen, werd het Nederlandse CUT_ gevraagd voor hen in te vallen. Dat was nog best lastig, want zangeres Doron moest werken. Op Lowlands. In de stand waar gehoorbeschermers worden verkocht. Gelukkig kreeg ze vrij van haar baas, die zelf op de eerste rij stond. Kon hij gelijk haar bedankje in ontvangst nemen.
Ook tijdens het zingen zou de zangeres wel wat meer op de voorgrond mogen treden en zich als frontvrouw opwerpen. Ze stond nu maar een beetje aan de zijkant van het podium, vaak onzichtbaar door de drukke projecties op de achtergrond. Alleen als een egale kleur geprojecteerd werd, was een silhouet te zien. Die bescheidenheid mag er wel af. Al was het maar vanwege het (internationale) succes van hun cover van Stromae’s Papaoutai.

Rondé

Zangeres @RONDEMUSIC lijkt zich nog erg op haar stem te concentreren, maar operatie is w.m.b. zeer geslaagd #LL15

.@RONDEMUSIC is sinds #ESNS15 ook erg gegroeid. Hoop dat ze de oprechte verbazing over publieksreactie blijven houden. Heerlijke band! #LL15

Zangeres Rikki van Rondé heeft beter begrepen hoe je je als frontvrouw manifesteert. Ze gaat op boxen staan, zet het publiek aan tot meezingen en is vervolgens verbaasd dat ze dat nog doen ook. Ze blijft haar hand maar voor haar mond slaan. ‘Gebeurt dit écht?’.
Leuk ook dat ze huidige single We Are One al als tweede speelden en kennismakingsnummer Run niet lang daarna. Met daar tussendoor nog genoeg toekomstige hits (want zoals ik al eerder zei: die hebben ze). Ik had wel het idee dat Rikki zich met zingen nog een beetje inhield, maar dat zal een nawee zijn van de stemoperatie, die ze al zo vroeg in haar carrière moest ondergaan. Als ze weer voluit durft te gaan, kunnen we nog veel lol aan Rondé beleven.

Christine & The Queens

Choreografie, afwisseling tussen loepzuiver zingen en rappen, Engels en Frans; @QueensChristine = topartieste #LL15

Ja hoor, @QueensChristine gooit er gewoon een stukje Pump Up The Jam in. Wat een professionele, zelfverzekerde show! #LL15

RT @QueensChristine Lowlands, WOW. Eternally grateful for what just happened.

Ik heb me nooit zo met videoclips beziggehouden, omdat ik vind dat de muziek in principe zelf het werk moet kunnen doen. Voor liveoptredens geldt dat wat mij betreft net zo, maar in sommige gevallen kan een liveshow het beslissende zetje geven. Ik heb erg het gevoel dat het Lowlands-optreden van Christine & The Queens de volgende stap is in hun (Nederlandse) succes. De band en de beats zijn loeistrak en Christine (née Héloïse Letissier) is aan de ene kant aimabel (niet voor niets een Frans woord), maar heeft aan de andere kant net genoeg attitude en afstandelijkheid om een echte ster te zijn/worden. Niet voor niets zei ze tegen het einde, in volle oprechtheid: “You make me feel like a rockstar!”.
Christine & The Queens toonde zich op Lowlands een topact, die de Bravo inpakte en er een strikje omheen deed!

Seinabo Sey

Zoals te verwachten is t optreden v Seinabo Sey minder dynamisch dan de Kygo Remix. Nieuwe single valt wel goed #LL15

Vooropgesteld: niets mis met de set van Seinabo Sey vanmiddag. Alleen zet haar eerste hit Younger je op het verkeerde been. Of nauwkeuriger: de hitversie (geremixt door Kygo) van haar eerste single. Wie denkt dat al haar liedjes zo dansbaar zijn, komt van een koude kermis thuis. Aan variatie binnen haar repertoire geen gebrek hoor, maar het gaat nergens zo los als in Younger. Ook de zangeres zelf komt niet los. Letterlijk. Het lijkt alsof iemand haar rode gewaad aan het podium heeft vastgespijkerd. Ze komt niet van haar plaats. Kortom: een optreden met – laat ik het netjes formuleren – veel niet gebruikt potentieel.

FFS

De beste liedjes tot het laatst bewaren? Niet op deze #LL15. FFS opent met Johnny Delusional en The Man Without A Tan

Hahaha, FFS doet Sparks’ When Do I Get To Sing “My Way”. Heb ik in 1994 veel op de radio gedraaid! #sweetmemories #LL15

Police Encounters van FFS, ook zo’n topnummer. Zowel geschikt voor 3FM als Radio 2. Komt helaas nog niet veel verder dan avonduren… #LL15

Maar twee keer deze Lowlands heb ik iets in de Alpha te zoeken. Vanmiddag was de eerste keer. En toen ik eens goed om me heen keek, constateerde ik minzaam dat ik met mijn 45 jaar de gemiddelde leeftijd flink omlaag haalde 😉.
Pas toen Franz Ferdinand ging samenwerken met Sparks viel het me op waar de Schotten de mosterd vandaan hebben. De combinatie van die twee werkt dan ook perfect, zowel op het album als live. Russell Mael haalt nog alle hoge noten en zijn broer Ron heeft zijn act van nors/stoïcijns voor zich uitkijkende ambtenaar in de loop der jaren geperfectioneerd. Des te leuker als hij uit het niets een houterig dansje inzet. Voorspelbaar genoeg krijgen de eigen nummers van Sparks en (met name) Franz Ferdinand het meeste bijval, maar beluister ook zeker hun gezamenlijke album.

Lianne La Havas

Lianne La Havas viert op #LL15 dat haar album Blood nummer 1 werd in Nederland en dat ze morgen jarig is. Schatje 😉

La Havas heeft heel wat te vieren als ze naar Lowlands komt en ze wordt dan ook warm onthaald. Het publiek zingt ‘happy birthday’ voor haar, hoewel het zingen beter aan de zangeres kan worden overgelaten. Want niet alleen heeft haar tweede album Blood meer kleur en body dan haar debuut, ook zingt ze de sterren van het tentdoek. Immers: wie jarig is, trakteert.

Courtney Barnett

Courtney Barnett trekt in basisopstelling (gitaar-bas-drum) een fijne geluidsmuur op #LL15

Courtney Barnett doet het wel: saving the Pedestrian At Best for last… #LL15

Zingen is niet de grootste verdienste van Courtney Barnett, maar toch krijgt ze de India met gemak mee. De Australische zou de girl next door kunnen zijn, maar dan wel eentje die alledaagse observaties op een hele grappige manier in haar liedjes weet te verwoorden. Dus als je echt haar buurman bent, is de kans groot dat ze een liedje over je geschreven heeft. De uitvoering is rauw en rafelig en deed me denken aan Hole (de band van die andere Courtney), maar dan (iets) beter gezongen. Sinds de koerswijziging van 3FM blijken haar nummers ook op de radio te kunnen, maar vooral live komen ze goed tot hun recht.

Zie ook:
Lowlands 2015 in extended tweets (vrijdag)
Lowlands 2015 in extended tweets (zondag)

3 gedachten aan “Lowlands 2015 in extended tweets (zaterdag)”

Geef een reactie