Lowlands 2014 in extended tweets (vrijdag)

Zolang als ik op Twitter ben, loop ik met mijn drang tot volledigheid soms aan tegen de begrenzing van die 140 tekens. Vooral op festivals kom ik (naast ogen en oren) vaak leestekens tekort. Daarom bedacht ik een aantal jaar geleden een concept waarmee ik zowel de informatiesnacker als de liefhebber van achtergronden tevreden hoop te stellen: overdag plaats ik tweets ‘as it happens’ en na elke dag maak ik een uitgebreider verslag in ‘extended tweets’. Oftewel: dan gaat die 140-tekenlimiet er keihard vanaf.

Om teleurstellingen te voorkomen had ik een niet al te overspannen programma opgesteld voor de vrijdag. Een bescheiden programma zelfs, mag ik wel zeggen:
14.15-14.50: Hamilton Leithauser
14.50-15.50: The Asteroids Galaxy Tour
(!) 16.30-17.15: Mapei
(!) 16.30-17.30: Kaiser Chiefs
17.15-18.15: Mando Diao

Hoewel… met het samenvallen van Mapei en Kaiser Chiefs was een eerste teleurstelling al op voorhand een feit. Maar laat ik bij het begin beginnen…

  • Jeez… je eigen rijbaan hebben, maar aansluiten in de file, daarnaast… #beginnersfout #LL14 #fb pic.twitter.com/zgOWGRLaVy

Ik zou eens moeten terugzoeken wanneer ik voor het eerst op Lowlands kwam, maar toch al zeker een jaar of 13, 14 geleden. De laatste jaren is er voor mensen met zo’n kek ‘press/guest’-bandje een aparte ingang, maar dacht je dat ik dat het volgende jaar nog zou weten? Mooi niet. En dus sta ik op vrijdag altijd weer in de enorme mensenmassa die onder de legendarische schoorstenen door moet. Reuze knus overigens, geen klachten daarover, maar het… duurt… lang… en gaat dus wel van de effectieve festivaltijd af. Dat doe ik morgen dus toch maar anders…

Eenmaal binnen liep ik linea recta naar de Charlie, waar Hamilton Leithauser stond. Daar liep ik al direct de vriendenclub van Lisette, Marcel, Geert-Jan, Eva en Jan tegen het lijf, die ik vorig jaar ook al trof. Het feestje kon beginnen!

Hamilton Leithauser

  • De muziek van Hamilton Leithauser klinkt af en toe vrolijker dan hij zelf oogt. ‘Tough crowd’, hoor ik m zeggen #LL14 pic.twitter.com/9BvLWHFaL6

Is Hamilton Leithauser nu de voorman of de ex-voorman van The Walkmen? Hij bracht dit voorjaar een soloalbum uit, maar wat dat betekent voor het voortbestaan van zijn band is niet bekend. Op Lowlands had hij zijn ‘soloband’ bij zich, als je begrijpt wat ik bedoel. Heel veel lol straalde hij helaas niet uit. Iets met ‘morgen nog naar Ierland en de dag daarna weer naar Duitsland’, hoorde ik hem zeggen. En gênanter: tegen een bandlid zei hij dat hij ons best een lastig publiek vond, maar die boodschap werd onbedoeld door de microfoon opgepikt en bereikte ons dus luid en duidelijk. Het feit dat een reactie uitbleef, bewees wel dat het met dat lastige publiek wel meeviel. Maar als je naar de muziek luisterde in plaats van keek, hoorde je prima liedjes. Wat blijft Alexandra toch een topnummer!

Tijdens het optreden zelfs nog even tijd gehad voor…

  • My first selfie #LL14 #fb pic.twitter.com/pv1UJmat8C

The Asteroids Galaxy Tour

  • The Asteroids Galaxy Tour. Gezellig, maar toch meer een festivalband dan je o.b.v. hun plaatwerk zou denken #LL14 #fb pic.twitter.com/Lx0YjN6l5w

Drie keer struikelen en je bent van de Charlie in de grootste tent van Lowlands: de Alpha. Daar speelde het Deense The Asteroids Galaxy Tour. Die produceren in de studio lekkere, best gladde popliedjes en zou je dus niet snel op een festival verwachten. Twee jaar geleden zag ik ze echter al op Pinkpop en nu stonden ze dus voor het eerst op Lowlands. Een opmerkelijke volgorde trouwens, die we dit jaar ook zien met Stromae.
Live komt de muziek van The Asteroids Galaxy Tour prima uit de verf en blijkt een festivalsetting de band helemaal niet te misstaan. Wel miste ik dit keer de toevoeging van de live blazers, die echt een toegevoegde waarde zijn. Die zijn er in november vast ook niet bij in de Melkweg A’dam en Doornroosje Nijmegen, maar verwacht ik wel weer op hun aankomende cd.

Dilemma. Heel eventjes maar. Kaiser Chiefs al een paar keer live gezien, dus gekozen voor…

Mapei

  • Goede beats + bassen bij Mapei in stampvolle X-Ray. Weinig zo toegankelijk als Don’t Wait, maar wel lekker! #LL14 #fb pic.twitter.com/BuvQrXVBac

Mapei komt uit de VS, maar woont in Zweden. Ze is van huis uit rapster, maar ontpopt zich steeds meer tot een uitstekende zangeres. De duidelijkste showcase daarvan is haar huidige single Don’t Wait. Als de organisatie had geweten dat die zo breed zou worden opgepikt (3FM Megahit nota bene), hadden ze haar vast niet in de X-Ray gezet. Die barstte nu uit zijn voegen en ik was erbij, maar heb werkelijk niets van het optreden gezien. Alleen als ik even mijn camera in de lucht gooide, had ik een snapshot van wat op het podium gebeurde. Daar blijken bijvoorbeeld twee dansers hun uiterste best gedaan te hebben. Muzikaal gezien was het in ieder geval prima in orde. Mapei gooit allerlei genres in een blender en voorziet haar cocktail van een aanstekelijke groove.

Mando Diao

  • Na 10 min. walvisgeluiden (vóór aanvangstijdstip) is Mando Diao van start. Funky begin op ambitieus podium #LL14 #fb pic.twitter.com/leMIRHY0HJ
  • Geen idee waarom Mando Diao op een festival 5 minuten v.h. podium verdwijnt. Encore-momentje? Nu wel het heerlijke Black Saturday! #LL14 #fb
  • “It’s our responsibility to save the children”, “put you hands up for Gaza” en n reprise van Black Saturday. Ook dat is Mando Diao #LL14 #fb

Toen ik de Grolsch binnenstapte, bedacht ik me dat deze dag voor mij een behoorlijk Scandinavisch tintje had. Het Zweedse Mando Diao brak in 2008 door, toen de radio na hun optreden op Pinkpop eindelijk de single Dance With Somebody oppikte, die toen al maanden uit was. Het werd een top 5-hit en was ook vandaag het onbetwiste hoogtepunt van de set. Niet gek, want latere singles zijn nauwelijks opgepikt. Ook hun actuele single Black Saturday niet, die toch erg goed viel vanavond. Alleen al de gitaarsolo sloot naadloos aan bij het 80’s-thema van het podium, van hun kleding en van hun nieuwe cd Aelita. Al met al een heerlijk optreden in een volle tent, maar ik denk niet dat ze er nieuwe zieltjes mee gewonnen hebben. Hun iets te breed uitgemeten waarschuwing ‘Alcohol is a violent drug’ leidde zelfs tot boegeroep. Jammer.

  • Doe eens even niet! #LL14 #fb RT @UitDePolderklei: Regenbui boven #Lelystad @weermanrobert pic.twitter.com/vi8VZvzyEB

Lowlands14_Regenbui

Toen ik later op de avond naar huis reed, bleek dat Lowlands een engeltje op zijn schouder had vandaag. Een paar kilometer verderop had het geplensd, maar het festival is gespaard gebleven. Je krijgt wat je toekomt. Of, zoals een vriendin vandaag zei: “Blij dat jij je regenjas bij je hebt, dan blijft het tenminste droog.” Morgen doe ik hem weer aan!

Lowlands 2014 in extended tweets (zaterdag)

Eén gedachte over “Lowlands 2014 in extended tweets (vrijdag)”

Geef een reactie