Lowlands 2012 in extended tweets (zondag)

Drie dagen festival, kamperen, slaaptekort en een ietsiepietsie teveel alcohol (ik generaliseer uiteraard) is een uitputtingsslag. Mensen die er vrijdag een beetje doorheen zaten en zaterdag op hun tandvlees liepen, hadden het zondag helemaal gehad. Lichamelijk gezien dan, want het bijzondere van Lowlands is, dat dat nooit ten koste gaat van de sfeer. En met die hitte hebben we ook prima gedeald met zijn allen. Hulde aan de bezoekers!

 

Het beste wat je met deze temperaturen kunt doen, is gewoon doorlopen. Slenteren is dodelijk… #tipjemijnerzijds #LL13 #fb

Zul je net zien: hartstikke waardevol advies, verkeerde hashtag. Dus laat dit alvast een tip zijn voor de editie van volgend jaar!

Mooiste liedje v Boy & Bear vind ik altijd hun Crowded House-cover Fall At Your Feet. Hoorde het net in t voorbijgaan. Nu bij C2C! #LL12 #fb

C2C

  • C2C gebruikt op cd géén samples (écht niet), maar live alleen maar. Géén visuals, dus geen spannende aanblik, wel knap en swingend #LL12 #fb
  • Wat wel grappig is, is dat de 4 turntablists steeds van draaitafel wisselen, ook binnen de nummers #C2C #LL12 #fb
  • Middenin nieuwe single The Beat een fragment van Intergalactic als eerbetoon aan Beastie Boy MCA #C2C #LL12 #fb
  • Geleidelijk ook meer visuals voorop de desk waar C2C achter staat. Vermaak me prima #LL12 #fb

De manier waarop C2C genres als blues, jazz, dance en hip hop opknipt, in de blender gooit en er een heel eigen ding van maakt, vind ik ‘op plaat’ al heerlijk. Check bijvoorbeeld hun eerste single Down The Road. En dan te bedenken dat alles wat je hoort speciaal door of voor C2C is opgenomen. Dat is live wel anders: dan mixen de vier Franse turntablists hun eigen muziek met de halve muziekgeschiedenis. Als je goed bent in Songpop, probeer dan ook eens C2C… Visueel is het niet heel bijzonder, maar technisch en  muzikaal zit het zo goed in elkaar, dat er veel te genieten (en heupwiegen) valt. Hoogtepunt was hun minitribute aan Adam Yauch, middenin hun eigen single The Beat, waarbij de mannen achter hun draaitafels vandaan kwamen en zich tot MC(A)’s ontpopten.

Eerste waterijsje op, nu als een ‘raket’ naar Zulu Winter in de Charlie #zucht #moevanmezelf #LL12 #fb

Zulu Winter

Zo’n blunder als op Pukkelpop (volgens de zanger veroorzaakt doordat ze zo’n zin hadden om op Lowlands te spelen) maakt Zulu Winter in Nederland niet. Helaas zijn er ook niet heel veel andere opmerkelijke of belangwekkende zaken over dit optreden te zeggen, behalve dan dat Zulu Winter een aantal erg goede liedjes op zijn repertoire heeft, zoals We Should Be Swimming en Silver Tongue.

The Maccabees

De Lowlands-zondag was (op mijn route) niet een dag van visueel spektakel. Maar ik heb hele mooie muziek gehoord, die ook met je ogen dicht overeind blijft. The Maccabees bijvoorbeeld. Zij moeten het niet hebben van een spetterende presentatie, kekke danspasjes, opzwepende teksten of een flitsende lichtshow. Mooi zo, niets dus wat afleidt van de mooie liedjes. Want dat is voor mij nog steeds waar het allemaal om draait, of op zijn minst waar het allemaal mee begint. De rest is opsmuk, hoe effectief ook.

Rudimental

Rudimental heeft nog maar één hit op zak, maar gelijk wel een hele grote: Feel The Love was niet van radio en tv af te slaan. Dat is genoeg om de X-Ray vol dansende mensen te krijgen, maar niet genoeg om een compleet eigen set te spelen. Gelukkig zijn door andere artiesten bergen met floorfillers gemaakt, die de dj’s kundig achter elkaar zetten. Feestje!

The Shins

Alles wat ik over The Maccabees zei, geldt dubbel voor The Shins. Zo’n beetje de laatste act in een grote tent die zondag hun Lowlands-optreden helemaal mocht afmaken. Niet dat het in de volle Grolsch niet snikheet was, maar de security liep gelukkig constant natte sponsen uit te delen voor wat kortstondige verkoeling. Ondertussen vuurden The Shins hun klassieke Amerikaanse gitaarmelodieën op ons af en bleek zanger James Mercer in goeden doen. Wat mij betreft een prachtige afsluiting!

  • Voor mij zit #LL12 erop. Foo Fighters heb ik al vaak gezien. Nu alleen nog mn resterende muntjes aan willekeurige voorbijganger geven… #fb
  • De Fanta-spiegel in mijn lijf is na 3 dagen #LL12 trouwens bijna onverantwoord hoog… #bob #afkicken #fb

Het is altijd de kunst om een festival te beëindigen met zo min mogelijk muntjes op zak. €2,60 per stuk is per slot van rekening niet heel weinig en ik kan de rekening niet aan de baas geven. Je komt natuurlijk nooit helemaal op nul uit en wat ik overhoud geef ik altijd weg. Ik moet altijd lachen om de reactie. Mensen kijken verward of verstoord op, vragen of ik er iets voor wil hebben, en de glimlach als ik zeg dat het wel goed is zo, is onbetaalbaar.

Dat vind ik een van de mooie dingen van Lowlands: van huis vertrekken en op het festivalterrein toch weer thuiskomen. Met 60.000 gelijkgestemden drie dagen lang muziek luisteren, of in bredere zin: cultuur opsnuiven. En heel veel andere luchtjes, maar dat terzijde… 😉

Of ik er volgend jaar weer bij ben? Is de paus katholiek?

Geef een reactie