Lowlands 2011 in extended tweets (vrijdag)

Niks leuker dan het uitwisselen van ervaringen. Al Twitterend loop ik over het Lowlandsterrein. Evenals vorig jaar zal ik ook nu elke dag een verslag maken, gebaseerd op die tweets. De overwegingen die aan die beschikbare 140 tekens ten grondslag liggen, ik noem dat ‘extended tweets’, zal ik in deze verslagen met je delen.

Ik heb mezelf op dag 1 al niet teleurgesteld, want zoals voorspeld was dit schema volstrekt onhaalbaar. Om uiteenlopende redenen overigens…

De eerste act, The Wombats, begon om 13.30 uur. Toch besloot ik al om 11.30 uur uit Amersfoort te vertrekken. Maar goed ook, want voordat ik onder de traditionele schoorstenen van de entree door was, stond me een aantal verrassingen te wachten. Zo stond ik om te beginnen, voor het eerst in al die jaren dat ik nu op Lowlands kom, in de file op de dijk. Maar goed, uiteraard komt je toch aan, wordt voorzien van een polsbandje en rijdt richting de parkeerplaats van Walibi…

Nieuw, niet per se handiger, P-systeem #LL11: kaartje kopen bij hoofdingang Walibi ipv bij ingang P-terrein. Maar hé, ik ben er!

Uit de categorie klein leed, maar toch. Voorheen kocht je bij het oprijden van het Walibi-parkeerterrein een kaartje ‘bij de slagboom’, nu moet je voor je ticket ‘helemaal’ doorrijden tot de hoofdingang van het pretpark, om daarna alsnog je auto zo dicht mogelijk bij de uitgang te parkeren. Dat deed ik even na enen, dus nog een half uur voor aanvang van The Wombats.
Vervolgens direct doorgestoken naar het festivalterrein, waar je altijd gelijk naar de ‘schoorstenen’ kunt doorlopen. Euhm, toch?

Wellicht, maar lange rij bij ingang RT @volkskrant Live: Lowlands is geopend http://bit.ly/mPI0xS #LL11 #lowlands

The Wombats ga ik dus gelijk al missen. Al vaker gezien gelukkig. Op naar Fitz & The Tantrums! #LL11

gaat gewoon vrolijk 2e act op zijn lijst ook missen. In uur 10 m. opgeschoten. Wordt iedereen bij ingang gefouilleerd of zo? #LL11

De campings komen uit op één weg, die naar de entree van het festivalterrein leidt. Niet eerder trof ik daar een file van bezoekers, maar nu even wel. Nou ja, even… over de honderd meter die ik moest afleggen, heb ik anderhalf uur gedaan. En vele duizenden anderen met mij. Maar geen onvertogen woord hè, iedereen ondergaat het gelaten en knoop met wildvreemden een praatje aan. Het tekent de goede sfeer op Lowlands, ik heb er nog nooit een incident meegemaakt. Elk jaar is het weer thuiskomen…

Lowlands11_Entree En zo is het ook. Eindelijk binnen, en gáán! – http://t.co/A3hhRy4 #LL11

Toch is er elk jaar – ondanks grondige voorbereidingen – dat besef, die wetenschap bijna, dat je iets niet bij je hebt…

Uit de jaarlijks terugkerende categorie ‘vergeten mee te nemen’: een petje. En ik heb toch een la vol van die krengen… #LL11

Dan is het dus mazzel dat ik elke dag terugga naar huis. Zaterdag heb ik dat petje wel degelijk bij me!

Graffiti6

3x is scheepsrecht. Na missen Wombats en Fitz nu wel bij Graffiti6. Versterkt veel leuker dan ak. set van vorig jaar. #LL11

Ik vind de opkomst voor Graffiti6 trouwens erg goed. Voor zover ik kan zien staat Alpha(!) behoorlijk vol #LL11

Had trouwens vooral vrouwen verwacht in tent bij Graffiti6, maar helft publiek is man. Tegenvallertje… 😉 #LL11

Lowlands11_Graffiti6 Blijkt achteraf dat de set van Graffiti6 op Lowlands 2010, in de Lima-tent, helemaal niet akoestisch was. Maar muzikaal, en ook qua publieksreactie, was het vorig jaar een stuk tammer dan nu. De band was dit jaar maar gelijk ‘opgeschaald’ naar het grootste Lowlandspodium, de Alpha, en wist die goedgevulde tent uitstekend te vermaken. Niet de avontuurlijkste band van het festival, maar wel een met echte popliedjes, en daar ben ik erg van. Daar kunnen we ook in de toekomst veel plezier aan beleven, mits hun volgende maatschappij (EMI Music) ze met even veel enthousiasme en succes bij popradio weet te pluggen als hun huidige label (Go! Entertainment).

Leuk setje (groepskorting gehad denk ik…) #LL11http://t.co/wv2Rqum

Lowlands11_Tatoeages Lowlands is een totaalervaring. Ik ‘doe’ drie dagen lang alleen maar muziek, maar ook als je niet één bandje zou gaan bekijken, kun je je makkelijk drie dagen vermaken. Cabaret, literatuur, theater, politiek, het is er allemaal. En mensen natuurlijk, 60.000 mensen. Allemaal anders en heerlijk om naar te kijken. Lowlands is voor mij elk jaar een muzikaal én visueel spektakel.

Wolf Gang

Zanger Wolf Gang prijst de NL-zomers. Weet hij veel… ;-). Lekkere set tot nu toe, en huidige single al als 3e gespeeld #dapper #LL11

Lowlands11_Wolf Gang Max McElligott, die naam alleen al. Hij is Wolf Gang en de muziek die hij met zijn kornuiten maakt, flowt al even lekker als zijn naam. Toch teren ze voorlopig op anderhalve single. Door het geweldige The King And All Of His Men al vroeg in de set te spelen, trok hij het publiek gelijk bij de les, maar toen was het nog best een lange zit naar hun eerste indiehit Lions In Cages, die het optreden afsloot. Daartussendoor dus slechts onbekende nummers, want hun debuutalbum Suego Faults is dit weekend pas voor het eerst in Nederland te koop. De Britten kennen het al een paar weken.

Chase & Status

Lowlands11_Studio 3FM Goed, Paultje Pils heeft weekend geopend op #3FM, dan nu stukje denkbeeldig dansen bij Chase & Status in de Grolsch #LL11

Lome, lage beats Chase & Status vullen de tent. Publiek vindt het te gek. Ik loop naar Smith Westerns #LL11

Als radiomens moet ik natuurlijk altijd even kijken hoe 3FM erbij staat. Die hebben dit jaar een mooi plekkie naast de Tïtty Twïster ;-).

Lowlands11_Chase & Status Daarna wilde ik toch wel even bij Chase & Status gaan kijken, die de afgelopen maanden een paar goede, op het gehoor commerciële (in de praktijk minder), jungle-achtige singles uitbrachten. Helaas voor mij haakte het stuk van hun optreden dat ik zag vooral in op de huidige dubstep-rage. En dus waren het diepe, trage bassen wat de klok sloeg. Wel boordevol energie en opzwepende rhymes, maar uiteindelijk toch niet mijn ding. De Grolsch kolkte echter, dus daar hoor je mij niet over, maar ik maakte weer de oversteek naar de Charlie.

Smith Westerns

Misschien teveel juichende cd-recensies gelezen, maar vind Smith Westerns ‘gewoon’ prima, niet spectaculair #LL11

Lowlands11_Smith Westerns Het lijkt wel of de afstanden tussen de podia op Lowlands steeds groter worden. Je loopt je de blubber over het terrein (en op sommige plekken letterlijker dan je lief is). Voordeel daarvan is, dat je de 60.000 bezoekers letterlijk wat meer ruimte geeft. Nadeel is, dat je meer tijd moet uittrekken om van podium naar podium te lopen, waardoor je – bij een ongunstig schema – effectief minder van de optredens ziet. Bij de Smith Westerns kon de oude man even gaan zitten. Áchter de geluidstent, waar het geluid in ieder geval prima was.
Hun album is dusdanig jubelend ontvangen, dat mijn verwachtingen hoog waren. Te hoog, denk ik achteraf bezien. Wellicht was ik, als ik de lat minder hoog gelegd had, wildenthousiast geweest. Nu vond ik het ‘gewoon’ prima. Aan de liedjes en het spel lag het niet, dat was allemaal dik in orde. Huidige single End Of The Night is, met zijn hoge My Sweet Lord-gehalte), zelfs een prima radioliedje. Ergens zijn die gewekte verwachtingen dus een beetje oneerlijk voor zo’n band. Aan de andere kant: dan had ik vooraf maar mijn eigen oordeel moeten vormen, door het album even te beluisteren.

Telefoonoplaadservice Hi! is goud. Ondertussen even zitten trouwens ;). Ondertussen tweets van anderen teruglezen. Fijne eerste dag #LL11

Trouwens idee dat mobiel bereik #LL11 beter is dan vorig jaar. Toen ik dat op Pinkpop Twitterde, viel bereik overigens weg 😉

Opladen schiet wel niet op als je ondertussen op internet zit toch maar even offline… #LL11

Lowlands11_Hi!-oplaadpunt Foto’s maken, twitteren, je tijdlijn bijhouden, het vreet aan de batterij van je telefoon. Ik weet niet hoelang die van andere Lowlandsgangers het volhoudt, maar de mijne was na een uur of zes intensief gebruik behoorlijk aan zijn eind. Dat kwam mede doordat het internetbereik van mijn provider Hi! dit jaar veel beter was dan voorheen. En datzelfde Hi! Biedt op Lowlands nóg een goede service: het heeft een grote, kerkachtige stand ingericht, waar voor elke telefoon snoeren te krijgen zijn, zodat je je accu weer kunt opladen. De procedure is een beetje omslachtig: tegen een borg van zes consumptiebonnen krijg je, na het invullen van een A4-tje aan informatie, het snoertje. Nadat je in een van de talloze stopcontacten je telefoon hebt volgetankt, breng je dat weer terug. Dan zoeken de Hi!-medewerkers je formulier op in een ringband en als ze dat vinden (dat is de crux), krijg je je consumptiebonnen terug. Dat moet op een moderner manier kunnen… Ik neem zaterdag in ieder geval mijn eigen snoertje mee van huis ;-).

Noah & The Whale

Mazzel, doordat Hi!-stand tegenover Grolsch is, gaat telefoon opladen en Noah & The Whale luisteren samen! #LL11

Noah & The Whale maakt perfecte radiopop. Maar de enige zender die het ook overdag draait, is over 6 weken verdwenen… #LL11

Tijdens het opladen van mijn telefoon kwam uit de tegenovergelegen Grolschtent de popmuziek van Noah & The Whale. Wat zou ik die graag vaker overdag op de radio willen horen. ‘Wij draaien N&theW ook heus overdag Werner’, antwoordde 3FM-zenderbaas Wilbert Mutsaers op mijn tweet (en dat doet hij goed!), maar helaas tonen de statistieken van bijvoorbeeld de vorige single Tonight’s The Kind Of Night aan, dat dat in de praktijk nogal tegenvalt. Ik ga Kink FM echt heel erg missen.

Door het opladen van mijn telefoon, wat helaas een eeuwigheid duurt, miste ik Miles Kane en Chromeo, die ik graag had willen zien. En The Naked & Famous stonden recht tegenover dEUS geprogrammeerd, dus dat was weer jammer. Toch ben ik blij met de keuze die ik maakte…

dEUS

Tom Barman begint nav Pukkelpop optreden dEUS met hart onder de riem v festivalorganisatoren ‘die het beste met bezoekers voor hebben’. #LL11

dEUS-setlist natuurlijk geen verrassing, maar wát een fijn optreden! #LL11

Ik heb ze niet altijd begrepen/op waarde geschat, maar voor wie het nog niet wist: dEUS is, zeker live, een topband! #LL11

Lowlands11_dEUS Ik moet bijna elke keer weer wennen aan nieuwe muziek van dEUS, maar weet inmiddels uit ervaring dat dat meestal wel goed komt. En dit keer was de setlist zelfs van tevoren bekend, want die hadden de mannen door hun Nederlandse fans laten samenstellen. Op papier al een prachtige doorsnede van hun grootste hits (lees: bekendste nummers), die live een gloedvolle vertolking meekregen. Hotellounge speelt de band sowieso nog maar zelden.
Het optreden kreeg wel een extra lading mee door de gebeurtenissen op Pukkelpop, een dag eerder. Tom Barman refereerde daar, voorafgaand aan opener Suds And Soda, in een vlammend betoog aan. Hij vroeg begrip voor de goedbedoelende festivalorganisatoren en droeg het concert op aan de slachtoffers en hun families. Vervolgens speelde dEUS het dak van de Alpha, waarbij gelukkig geen nieuwe slachtoffers vielen…

Zal er wel spijt van krijgen, maar laat Arctic Monkeys schieten. Nog vol energie van dEUS. Nog 1 pizzapunt en naar huis. #LL11

Het goede nieuws: die pizzapunt werd een iets meer sophisticated bakje Thaise kipwok; het slechte nieuws: aan alle goede berichten af te lezen heb ik inderdaad iets om spijt van te hebben… 🙁

Geef een reactie