Kreta

Donderdag, op Kreta, ging mijn trouwe telefoon/camera uiteraard mee naar Knossos. Daar bezochten we de opgraving van het Minoïsche paleis van Knossos, dat rond 2000 voor Christus gebouwd werd. De Minoërs, een zeevaardersvolk dat alleen op Kreta leefde, waren destijds een van de machtigste volkeren op het toen bekende deel van de aarde. Dit paleis was een van de eerste paleizen ter wereld, volgens onze gids zelfs het allereerste. Het had vijf verdiepingen en was met enkele zeer vooruitstrevende voorzieningen uitgerust.

Het paleis van Knossos had bijv. 2 systemen om regenwater op te vangen: via een kilometers lange leiding werd water verzameld dat van een verderop gelegen berg naar beneden kwam, en in het paleis werd hemelwater opgevangen in een stelsel van open goten die in de vloeren waren geïntegreerd. Dat water werd ook gebruikt om in te baden en om toiletten te kunnen ‘doortrekken’ (niet eerder vertoond). Dat gebruikte water werd vervolgens via een gesloten riool afgevoerd (ook al een noviteit).

Van 1900 tot 1905 heeft de Britse archeoloog John Arthur Evans het paleis laten uitgraven en gedeeltelijk weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht door delen ‘aan te helen’ met cement. Ook van aangetaste of verdwenen muurschilderingen liet hij nauwkeurig gelijkende kopieën aanbrengen, om een zo goed mogelijk beeld te geven van hoe het ooit geweest was. Andere archeologen gruwelden van deze ‘aantasting’ van de originele vondsten, maar voor mij ging het daardoor allemaal wel meer leven.

Terug in Heraklion bezochten we – uiteraard – nog de kerk van Ayios Titos en het Venetiaanse fort op de kop van de haven. Van daaruit hadden de machthebbers door de eeuwen heen een ongeëvenaard uitzicht over zee, waardoor het onmogelijk was onopgemerkt te naderen.

Na het diner was er een bijzondere show op de mainstage, waarbij de prachtige muziek die (o.a.) Hans Zimmer schreef voor de BBC-natuurserie ‘Earth II’ live werd uitgevoerd door de vaste muzikanten van de Oosterdam. Achter hen werden de spectaculaire beelden uit de serie vertoond. Er werd ongetwijfeld met een clicktrack gewerkt, want de beelden voltrokken zich compleet op de maat van de muziek. Deze show is speciaal voor de Holland America Line ontwikkeld en wat mij betreft een groot succes. Je vergat soms compleet dat de muziek live werd gespeeld.

Nu ben ik sowieso een groot fan van de natuurseries van de BBC, de meeste heb ik op dvd of Blu-ray.

 

Geef een reactie