Kijken, kijken… wél kopen

OnderzoekIn een eerder logje, dat wellicht gefrustreerder over kwam dan het bedoeld was, schreef ik het al: er wordt nog heel veel goede muziek gemaakt, maar lang niet alles wordt in Nederland uitgebracht (of pas veel later). Internet heeft de toegang tot die muziek echter een stuk vergemakkelijkt. Sinds ik in 2004 mijn tik voor Spaanstalige populaire muziek opdeed, koop ik elke keer dat ik in Spanje ben tientallen CD’s. Maar ik ben daar natuurlijk vaker niet dan wel, en in de tussentijd bieden webshops uitkomst. Ik mag ook graag Engelse internetwinkels bezoeken, waar je vaak promo’s kunt kopen van in Nederland (en soms zelfs Groot-Brittannë) nog te releasen materiaal. Minimaal een keer per jaar ga ik naar Londen ”“ daar zal ik binnenkort eens over schrijven ”“ waar een rondje muziekwinkels ook vaak tientallen aanwinsten oplevert. Ook in Frankrijk kom ik regelmatig, en dat is aan mijn platenkast te zien. Helaas kan ik niet alle landen waar goede muziek gemaakt wordt zo vaak bezoeken. Australë, Schotland, Scandinavë, Verenigde Staten… daar kom ik bijna nooit. Gelukkig zijn er vele wegen die naar die muziek leiden. Maar vergis je niet: ik ontleen ook nog heel veel plezier (en voldoening) aan het kopen van CD’s die wel in Nederland zijn uitgebracht, al kende ik die vaak al langer via internet. Natuurlijk ben ik lang niet de enige die in ’s werelds grootste speeltuin rondstruint. ‘Uit onderzoek is gebleken’ dat het gebruik van social networking sites met muziek, zoals YouTube en MySpace, de afgelopen 12 maanden enorm gestegen is. Meer dan de helft van de 1700 ondervraagden surft die sites actief af op zoek naar nieuwe muziek en artiesten, en meer dan tweederde van alle gebruikers komt daar regelmatig nieuwe muziek tegen die ze geweldig blijken te vinden. Bijna de helft van de bezoekers zegt ”“ uiteenlopend van ‘wel eens’ tot ‘heel vaak’ ”“ CD’s of downloads van de ontdekte artiesten te kopen. Maar: een even groot percentage geeft aan dat het kopen van die muziek wel wat makkelijker mag worden gemaakt. Hoelang zal het nog duren voordat YouTube, naast een afspeelknop, ook een aankoopbutton zal aanbieden? Als het aan de muziekindustrie ligt nog heel lang, want die heeft het onlineclipkanaal zover gekregen per september een auteursrechtenfilter aan te brengen. Dat biedt rechthebbenden de gelegenheid een clip te verwijderen, nog voordat die voor de gebruikers zichtbaar is geworden. Een legitieme actie, en volledig te beredeneren, maar daarom een niet minder grote gemiste kans.

Eén gedachte over “Kijken, kijken… wél kopen”

Geef een reactie