Kasteel van Montséret

Zoals ongeveer elk dorp in deze streek beschikt ook Monséret over de ruïne van een voormalig middeleeuws kasteel. De bouw begon al in de 9e eeuw en het gebouw werd in de loop der tijd steeds verder uitgebreid. Helaas werd het kasteel eind 19e, begin 20e eeuw ook weer systematisch ontmanteld. De stenen werden gebruikt voor de bouw van het hedendaagse Montséret en voor de aanleg van een stoomtreinlijn door het departement Aude, die helaas maar kort bestaan heeft. Blijkbaar maakt historisch besef een golfbeweging, want de laatste decennia wordt juist gewerkt aan restauratie van de overblijfselen en de wederopbouw van elementen die verdwenen waren, zoals de uitkijktoren.

De ruïne van het kasteel van Montséret ligt nagenoeg in de achtertuin van het huis waar we verblijven; op een heuvel recht tegenover de toegangspoort. Van onderaf ziet het er nauwelijks als gebouw uit. Vanuit die hoek zie je vooral het massieve gesteente waar het kasteel op en in gebouwd is. Maar hoe hoger/dichterbij je komt, des te meer wordt zichtbaar. Informatieborden helpen je te duiden wat je ziet.

Helemaal bovenop de heuvel stond uiteraard het kasteel zelf, beschermd door de steile rotsen waarop het gebouwd was en omringd door een muur. Daaronder en eromheen lag het dorp, dat door een eigen muur beschermd werd. Zoals altijd brengt de hoge ligging prachtige vergezichten met zich mee, waarbij je o.a. uitkijkt op het hedendaagse Montséret.

Geef een reactie