Hondenmedicijn Leventa blijkt wondermiddel voor Prada

Vorige week dinsdag is bij Dierenkliniek IJsselstein weer bloed afgenomen van Prada voor onderzoek naar de actuele waarden m.b.t. haar schildklierfunctie en daarmee samenhangend haar suikerziekte. Ik schrijf ‘daarmee samenhangend’, maar doorgaans hangen die twee helemaal niet samen. Bij Prada echter wel, en dat komt waarschijnlijk door het schildkliermedicijn (Leventa, normaal gesproken bedoeld voor honden) dat ze voorgeschreven gekregen heeft door het dierenziekenhuis in Utrecht. Met die onorthodoxe maar briljante ingeving maakt de behandelend arts, dr. Galac, haar vooruitgesnelde reputatie van ‘de beste die er is in Nederland’ meer dan waar.

Het bloed werd gecontroleerd op twee punten: de waarde van de zogenoemde T4 (de schildklierhormoonproductie) en TSH (de reactie daarop vanuit de hypofyse). Bij de vorige meting bedroegen die waarden resp. 34 en 1,73. Mevrouw Galac wilde echter de T4 omhoog hebben en de TSH omlaag. Om dat voor elkaar te krijgen, verhoogden we de dosis Leventa van 0,05 naar 0,075. Dat meet je met een spuitje af, maar het komt neer op een druppeltje per keer. Omdat het verschil in dosering zo miniem is, moet je dat dus super secuur doen. En juist daarom waren we zo benieuwd naar de resultaten van deze nieuwe meting.

Vanmiddag kregen we de uitslagen door en die zijn geweldig. De T4 is nu 43 en de TSH is 0,32. Het extern toedienen van een iets hogere dosis schildklierhormoon (die Leventa) vertaalt zich dus in een hogere T4. In (enigszins) gewone mensentaal betekent dit, dat de hypofyse zelf minder schildklierhormoon hoeft aan te maken. Dat leidt tot een lagere TSH-waarde. Een hoge TSH-waarde kan insulineresistentie tot gevolg hebben, wat verklaart waarom we dat bij Prada niet goed ‘ingeregeld’ kregen. Waarschijnlijk heeft die lagere activiteit van de hypofyse (af te lezen uit die lagere TSH-waarde) tot gevolg dat de insulineresistentie is afgenomen, zodat Prada weer voldoende heeft aan haar eigen insulineproductie. We geven al een paar maanden geen insuline meer, en deze uitslag laat zien dat dat ook niet meer nodig is. De Leventa heeft dus niet alleen het schildklierhormoon gereguleerd, maar er ook voor gezorgd dat de suikerziekte is verdwenen.

Zowel onze dierenarts als mevrouw Galac van het dierenziekenhuis heeft dit resultaat nog niet eerder gezien. Ik heb gelukkig alle stappen die we in de loop van dit traject gezet hebben tot achter de komma genoteerd, en binnenkort krijgt mevrouw Galac dit hele dossier van me. Hopelijk kan deze experimentele behandeling in de toekomst ook andere katten helpen.

Wij zijn voor nu in elk geval al dolgelukkig met de resultaten die Prada geboekt heeft!

Geef een reactie