Het eerste mannetje van de radio

Idzerda

Zonder ir. Hanso Henricus Schotanus Í Steringa Idzerda(1885”“1944) hadden we niet dagelijks kunnen genieten van/ons ergeren aan ”“ pak‘m beet ”“ Jeroen van Inkel, Edwin Evers, Giel Beelen, JoJo Kincaidof Howard Stern. Wellicht zouden die op hun zolderkamertje of inplattelandsdiscotheken wel plaatjes achter elkaar aan het draaien zijn, maarveel verder dan die ruimte was het geluid niet gekomen. Voor radio-uitzendingenheb je namelijk specifieke apparatuur en technische faciliteiten nodig, en debasis daarvoor werd door Idzerda gelegd.

Idzerda_soire_musicaleDat was een belangrijke radiopionier, want hij verzorgde op 6 november 1919 deeerste publieke omroepuitzending (‘Soirée Musicale’) ter wereld. Daarna maakte Idzerdaook daarna nog regelmatig uitzendingen via zijn zelfgebouwderadiotelefoniezender PCGG. Dat deed hij vanuit zijn woning in de Beukstraat inDen Haag. Dus dat Jeroen van den Nieuwenhuizen door Mexicaanse griep de Top 40van thuis uit presenteert en ik mijn programma van vanavond hier in Studio 13 heb opgenomen vanwege Lowlands is helemaal nietzo nieuw….

Die zogenaamde PCGG, waarmee Idzerda de eerste radio-uitzendingverzorgde, is vanaf nu te bezichtigen in de Experience van Beeld en Geluid (datook een webspecial met fragmenten over deze omroeppionier heeft samengesteld). Een must voorradioliefhebbers met historisch besef.

Geef een reactie