Heel goed speelgoed

Tonka’s! Waarschijnlijk alleen nog bekend bij mensen van een zekere leeftijd. In de reclame stond een olifant er met zijn poot op, om aan te geven dat het ijzersterk speelgoed was. En is.

Toen ik dit weekend bij mijn moeder was, nam ik mijn auto’s mee. In eerste instantie om wat ruimte voor haar te creëren in haar eigen huis. “Ik zet ze wel op Marktplaats”, zei ik tegen haar. Maar eenmaal thuis tikte de tiener Werner op mijn schouder. “Niks ervan”, hoorde ik hem zeggen.

Ik heb de auto’s helemaal schoon geboend en verbaas me erover hoe goed ze er nog uitzien. Zeker als je weet dat mijn oude lievelingsspeelgoed heel wat kilometers op de teller heeft. Ondanks hun leeftijd (40 à 45 jaar, schat ik) doen alle bewegende delen nog hun ding en zelfs de onderdelen van rubber zijn nog soepel.

Bij het schoonmaken viel me wel op dat er nog best wat scherpe randjes aan zitten. Ik denk dat deze auto’s anno 2024 niet zonder aanvullende levensverzekering mogen worden verkocht. Maar hey, ik ben nog van een generatie die dit soort rollende risicofactoren glansrijk heeft overleefd. Sterker nog: ik kan er nog jaren mee spelen, euh, naar kijken.

Laat mij maar weer even kind zijn. Vroem vroem!

Meer foto’s:

Geef een reactie