Great Barrier Reef

Voor de oostkust van Queensland, Australië strekt zich over een lengte van 2.300 km. het Great Barrier Reef uit. Het grootste koraalrifsysteem ter wereld (10x zo groot als de #2), bestaande uit 2.900 individuele riffen en 900 eilanden. 10 tot 15% van alle vissoorten ter wereld leeft hier.

Het koraal leeft voor 10% van voedsel dat het uit het water filtert. De andere 90% komt van algen die zich erop nestelen. Zij zetten zonlicht om in energie. Het type alg bepaalt ook de kleur die het van zichzelf kleurloze koraal aanneemt. Koraal gedijt het beste in water van 23 tot 28 graden. Tegenwoordig kan het water in het GBR echter temperaturen van 30 tot 32 graden halen. Als gevolg daarvan stoot het koraal de algen af en verliest zo zijn kleur. Dit wordt ‘coral bleeching’ genoemd. Het wil dus niet zeggen dat dat koraal dood is, maar het heeft wel een overlevingsmechanisme in werking gezet. Niettemin is het GBR tussen 1985 en 2012 meer dan de helft van zijn koraal verloren. Dat even ter ingeleide…

Twee van die 900 eilanden in het GBR, Woody Isle en Low Isle (1x raden waarom ze zo heten), vormen samen de Low Isles. Het idyllische ‘Bounty-eiland’ Low Isle was vandaag de bestemming van een uitstekende excursie van Sailaway Port Douglas. Blake, Louisa en Lizzy waren een topteam!
Een comfortabele catamaran bracht ons in een uur naar de eilandjes. Tegen het eind van de tocht greep een windvlaag mijn petje, dus bij thuiskomst zal ik een boom planten om mijn zeevervuiling te compenseren😅.

Na aankomst kregen we als onervaren snorkelaars een geduldige uitleg en verkenden we samen het rif. Spectaculair om tussen zoveel (en zulke mooie) vissen te zwemmen, en bijna tussen het koraal door. Op sommige plekken is het koraal al zo dicht de waterspiegel genaderd, dat we moesten uitkijken dat we met onze flippers niet per ongeluk iets raakten. Het was hoopvol om de gekleurde puntjes aan de uiteinden van veel koraal te zien. Een teken dat het groeit en zich langzaam begint te herstellen. Langzaam, want afhankelijk van het type koraal groeit het tussen de 1 cm. en 10 tot 15 cm. per jaar. Kun je nagaan hoe oud sommige van die enorme lichamen al zijn. Dat geldt ook voor de enorme schildpadden daar.

Onderwaterfoto’s moet je er even zelf bij bedenken, want ondanks een speciale onderwaterhoes is foto’s maken niet gelukt. En mijn Samsung Galaxy S9 is weliswaar waterdicht, maar van zout water moeten telefoons niets hebben…

Na een wandeling over het eilandje (het eerste in die omgeving met een vuurtoren erop, waar nu ook nog eens een bewoond visarendnest op zat), een heerlijke lunch en nog een rondje zwemmen was het veel te snel alweer tijd om terug te varen. De terugtocht was door het hoge water een stuk ‘bumpy-er’ dan de heenreis.

Goh, is het alweer 20.00 uur geweest? Hoog tijd om een cocktailbar op te zoeken… 😉

Geef een reactie