Glans & Roest uit WO1 in Huis Doorn

Het was een mooie dag, afgelopen vrijdag. Toen werd de tentoonstelling ‘Glans & roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat’ feestelijk geopend. Een paar jaar geleden zijn Peet en ik al eens naar de pracht en praal van Keizer Wilhelm II in Museum Huis Doorn gaan kijken en ook de collectie van museum Romagne 14-18 kennen wij, als vaste bezoekers, van binnen en van buiten. Maar juist het feit dat de items in Glans & Roest naast elkaar gepresenteerd worden, geeft de contrasten – en de waanzin van oorlog – zo goed weer.

Maar ook de ambiance doet heel veel. Het museum in Romagne-sous-Montfaucon is gevestigd in een oude schuur en heeft door het beperkte licht een hele eigen sfeer. In Doorn daarentegen, zijn de items in een soort kas uitgestald, die vrijdag ook nog eens zonovergoten was. Dat werpt letterlijk een heel ander licht op objecten die ik al zo goed dacht te kennen.

Complimenten voor deze verrassende en indrukwekkende opstelling, aan Jean-Paul de Vries namens Romagne 14-18 en Cornelis van der Bas namens Huis Doorn, en alle andere betrokkenen.

Ikzelf kwam vrijdag tijdens de opening Alex ter Beek en Tim Tubée tegen (initiatiefnemers van het evenzeer aan te raden Educatief Experience Center Eerste Wereldoorlog in Den Bosch) en raakte zo met hen aan de praat, dat ik nog niet de helft van de tentoonstelling gezien had, toen het museum sloot. Ik ga dus zeker nog een keer terug. Dat kan tot en met 22 september.

Geef een reactie