Gigantisch lekkere muziek

Ik vind They Might Be Giants dus te gek. Heerlijke nerdpop van een duo dat productiever is dan tien andere bands bij elkaar. Ze hebben in hun ruim 30-jarig bestaan al tientallen albums uitgebracht (voor volwassenen én voor kinderen) en hadden ooit de Dial-A-Song Line, een telefoonnummer waar je elke dag een nieuw liedje kon horen. Soms een korte van 18 seconden, soms een compleet uitgewerkte song. Inmiddels is dit een onlinedienst geworden, waar elke week een volledig nieuwe track op verschijnt.

Hoewel ik al sinds eindjaren ’80 hun CD’s koop (Kroese in Nijmegen kocht elk nieuwe album standaard voor me in), zag ik ze vorige maand pas voor het eerst live, in Paradiso Amsterdam. Wat was dat tof! Tijdens dat optreden vertelden ze ook, dat ze kunnen blijven doen wat ze doen (compromisloos hun muziek uitbrengen in de vorm en frequentie die zij goed achten, over de hele wereld optreden, enz.) dankzij hun fans. Die fans betalen dat. Niet alleen door die muziek te kopen en naar optredens te komen, maar ook door lid te worden van de They Might Be Giants Instant Fanclub.

Nu ben ik van best wel een paar artiesten ‘fan’, maar ik ben tot nu toe alleen beginjaren ’90 een tijdje lid geweest van de fanclub van Fish. Zojuist heb ik mezelf een lidmaatschap cadeau gedaan van de IFC van TMBG. Kosten: 90 dollar (en omdat ik buiten de VS woon ook 40 dollar aan verzendkosten). Dat heb ik met liefde betaald, want niet alleen steun ik daarmee hun opnamen en optredens, maar die verzendkosten worden gebruikt om me een shit load aan spullen op te sturen. Ik mag er eigenlijk niet te veel over vertellen, want het is een geheim genootschap, maar het gaat om o.a. 4 CD’s die niet in de winkel of op de streamingdiensten komen (waaronder een opname van de toer die ik dus gezien heb), een vinylsingle, comic book, T-shirt, toegang tot een streaming event vanuit hun studio, talloze exclusieve downloads en nog veel meer.

Geen idee waar ze die opnamen en optredens dan weer van betalen, maar ik ben one happy camper! 🤩

Geef een reactie