GGD en GVD: slechts één letter verschil

Ik begrijp wel waarom er maar één letter verschil is tussen GGD en GVD. Wat een onwaarschijnlijk kansloos instituut om mee in contact te komen, laat staan om een antwoord te krijgen op je vragen. En dat terwijl ik nu al een week lang door zowel de GGD, het RIVM als de Rijksoverheid van het kastje naar de muur gestuurd word. Maar ik moest toch echt bij de GGD zijn, en die flikkeren net middenin het gesprek, dat ze blijkbaar te lang duurde, de hoorn op de haak. Uiteraard eerst drie kwartier in de wacht gestaan voordat ik het wicht überhaupt aan de lijn kreeg…

Uiteraard had ik van tevoren op alle officiële sites de Q&A’s en FAQ’s gelezen, maar daarin het antwoord op mijn vraag niet gevonden. Terwijl de kwestie nu niet zo heel moeilijk was, zou je denken.

Op 12 juli kreeg ik mijn tweede vaccinatie, dus ik heb mijn vakantie keurig netjes uitgesteld tot 26 juli (vaccinatiedatum + twee weken incubatietijd). Tien dagen na de tweede prik geeft mijn QR-code echter nog steeds aan dat ik maar 1 dosis ontvangen heb. Volgens het RIVM moet die informatie binnen drie dagen verwerkt (en dus in de code zichtbaar) zijn, maar dat zou ik alleen bij de GGD kunnen navragen. Daar wist het wicht me te melden dat de code pas na het verstrijken van die twee weken zou worden geüpdatet. Of dat om middernacht gebeurt of ergens in de loop van de dag? Dat kon ze me niet vertellen. Een beetje doorvragen resulteert dan dus gewoon in het verbreken van de verbinding. Los van deze onbeschoftheid wordt met het hanteren van die twee weken dus compleet voorbijgegaan aan het feit dat bijvoorbeeld Frankrijk volledig gevaccineerde mensen al na zeven dagen incubatietijd toelaat.

Hoe moeilijk kan het nu zijn om inderdaad binnen drie dagen na vaccinatie in die app te zetten op welke datum iemand zijn tweede prik heeft gehad? Dan kunnen de controleurs in het buitenland zelf wel uitrekenen of voldoende tijd verstreken is om iemand toe te laten of niet. Moeten we hier nu altijd het braafste (of in dit geval domste) jongetje van de klas zijn? Wat heb je aan één Europa als elk land maar wat loopt aan te punniken?

Enfin, wel lekker om het even van me af te schrijven. Sorry dat ik jou ermee heb lastiggevallen. Wat er ook gebeurt: op 26 juli gaat deze jongen met piepende bandjes de grens over en een knappe kerel die me tegenhoudt!

UPDATE: N.a.v. enkele reacties hieronder heb ik zojuist opnieuw een half uur wachtrij getrotseerd. Wat blijkt? Het kan inderdaad 14 dagen duren voordat het bewijs van tweede vaccinatie in je app staat. Staat het er eerder, dan heb je mazzel. Er is in het systeem gecontroleerd en daar staat mijn tweede prik gewoon geregistreerd, maar als ik straks met een half geüpdatete QR-code staande gehouden word door zo’n altijd vriendelijke en goedlachse Franse gendarme, heb ik daar natuurlijk geen fluit aan.
Ik heb, zoals velen van jullie ook terecht en geruststellend zeggen, nog van niemand gehoord over daadwerkelijke controles, maar ruime ervaring leert mij ook dat het ‘geluk’ mij op de meest onmogelijke momenten toevalt. Enfin, we gaan het wel zien. You’ll be the first to know 🙂

Geef een reactie