Geeft ons heden ons dagelijks brood…

Dit is het uitzicht vanuit ons huis in Romagne-sous-Montfaucon. Het stadhuis. Met zo’n klokkenspel dat 1x slaat om kwart over, 2x om half, 3x om kwart voor en 4x om heel, gevolgd door het aantal uren. Maar dat hoor je na verloop van tijd gelukkig niet meer 😉

Ik kom nu al bijna 43 jaar in dit fijne dorp. In het begin was hier – behalve de camping – een restaurant, hotel, postkantoor, slager, kruidenier, pompstation en zelfs twee bakkers. In de loop der jaren is de jeugd grotendeels verdwenen en daarmee ook alle commercie. Op vaste dagen en tijden komen hier vrachtwagentjes langsrijden die de oudere bewoners komen voorzien van groenten, vlees enz. We zien zelfs regelmatig een wagen van de bank stoppen.

Ook het brood wordt rondgereden. Maar omdat Romagne rijkelijk laat op de route ligt (lees: als wij al aan de geeuwhonger liggen), ga ik vaak met de auto brood halen bij de dichtstbijzijnde bakker. Dat is vier dorpen verderop, 10 kilometer van hier.

Terug naar de foto. Zie je dat rode apparaat naast de lantarenpaal? Dat is een broodmachine. Deze week neergezet, vlak voor onze deur. Het brood is er even duur als 10 kilometer verderop, en het apparaat staat in de volle zon, dus het brood is altijd warm 😉. Vanochtend hebben we er de eerste baguette gekocht en die smaakte prima. Beter nog: er zitten ook croissantjes in de machine.

Mooi stukje vooruitgang!

Geef een reactie