Gardens By The Bay en Supertree Grove, Singapore

Als je in Singapore bent, blijf je niet op je hotelkamer, hoe prima die ook is. En dus lopen we ons nu al drie dagen lang klapkuiten van de ene naar de andere must-see. Geen klachten overigens!

Onze derde en laatste dag hier besteedden we bijna in zijn geheel in de Gardens By The Bay. Dat is een complex van botanische, tropische en andersoortige tuinen met namen als Floral Fantasy, Cloud Forest en Flower Dome. Oneerbiedig gezegd: een waanzinnig groot tuincentrum, maar dan zonder de afdelingen terrasmeubilair en potgrond. Als foto’s van bloemen, bomen e.d. niet jouw ding zijn, is dit het moment om weg te klikken.

Als je tussen al dat moois rondloopt, realiseer je je ook wat de mens allemaal aan het kapot maken is. Er komt een moment dat veel van wat wij vandaag gezien hebben alleen nog maar in ‘gevangenschap’ te bekijken is, en niet meer in de oorspronkelijke natuurlijke omgeving. Niet voor niets is er een droevig stemmende afdeling gewijd aan het vernietigende werk van de mens. Daarvoor hoef je trouwens niet ver weg. Kijk naar het overvloedige gebruik van airco’s in bijvoorbeeld de hotels en kantoorgebouwen hier (en overal ter wereld). Die staan zo koud afgesteld dat het niet alleen onprettig, maar ook ongezond is. Als dit soort grootverbruikers hun consumptie zou matigen, zou dat meer effect hebben dan individuele consumenten allerlei beperkingen of boetes op te leggen.

Goed, einde preek, terug naar de Gardens By The Bay. De foto’s spreken voor zich, maar kortweg zagen we daar o.a. de hoogste indoor waterval ter wereld (35 meter hoog), mistig regenwoud en de mooist gekleurde bloemen. Het blijft een gek idee dat je eigenlijk hun geslachtsdelen aan het fotograferen bent… 😆.

Compleet nieuw voor mij was de vergrootglasboom, maar dat bleek een struik met mini-orchideeën. Buiten was ook nog de Supertree Grove. Dat is een park vol flathoge, boomachtige constructies, die ’s avonds sprookjesachtig verlicht worden. Wij waren er natuurlijk weer overdag 😅. Aan sommige die gevaartes werden werkzaamheden uitgevoerd. Door de firma Ultra Boom, uiteraard. Helaas regende het vanmiddag, waardoor we niet de skywalk tussen de Supertrees konden maken. Slippery when wet… Wel weer een geweldig uitzicht op dat ‘eye-catching’ Marina Bay Sands hotel (zie onderaan).

We zitten nu te wachten op onze transfer naar het vliegveld. Begin van de nacht vliegen we in een kleine 7 uur naar Cairns, van waaruit we een shuttlebus naar Port Douglas nemen. Daar komen we morgenochtend rond 10 uur (2 uur ’s nachts bij jullie) aan. Ik vermoed dat we de eerste dag van ons Australische avontuur aan het zwembad liggen 😅.

We nemen straks dus afscheid van Singapore, een schone stad in zowel de Vlaamse als Nederlandse betekenis. Een stad ook waar veel culturen (met name Indiaas, Chinees, Maleisisch en Engels) en de bijbehorende religies vreedzaam naast elkaar leven. Hele vriendelijke en behulpzame mensen, en weinig Nederlanders… #tipjemijnerzijds

Onze reis had niet mooier kunnen beginnen. Op naar de tweede etappe, waarin ik mijn verslagen uit lijfsbehoud een beetje ga proberen te bundelen 😉.

Geef een reactie