Frits al 60 jaar Spits

Ik maak al 21 jaar radio en stam dus uit de tijd dat de VARA op (toen nog) Radio 3 de ‘verrukkelijke’ dinsdag vulde en Veronica de ‘volle’ vrijdag. Ik was ook nog maar een heel klein Wernertje toen ik beginjaren ’80 mijn eerste bandje opstuurde naar Lex Harding en oh, wat heb ik geen behoefte om erbij te zijn als dat ooit nog eens boven water komt.

Hoewel ik nog dagelijks kan genieten van de razendknappe technische verrichtingen van Giel, stammen mijn radiohelden dus ook uit die tijd. Jeroen van Inkel is de Giel Beelen van de jaren ‘80/’90 en Frits Spits kon in het eerste horizontaal geprogrammeerde Radio 3-programma De Avondspits door middel van vormgeving en zijn gepassioneerde aankondigingen bijna zichtbaar maken wat hij bedoelde. Ongeëvenaard, zoals hij praatte tegen een bandje met hondengeluiden. Dat was dan Tip, zijn ‘kleine trouwe viervoeter die, snuffelend met zijn neusje en met zijn gezellige dikke buikje schuivend over de grond op zoek was naar de nieuwste muziek’. Opeens stopte het beestje met zoeken, begon te graven en kwam boven met een nieuw singletje in zijn bek, dat Frits dan aanpakte en opzette. Je hoorde Tip niet alleen, je zag hem ook. Toen hij stopte met De Avondspits veilde hij al zijn vormgeving. Ik heb flink geboden, maar greep overal naast. Ik zou er alsnog wel geld voor over hebben. Mooi klusje voor het Genootschap

Afgelopen vrijdag werd Spits 60; hij is inmiddels 35 jaar werkzaam als dj/presentator. De redactie van zijn huidige KRO-radioprogramma Tijd voor Twee verrast hem vanmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur met een speciale feestuitzending.

2 gedachten aan “Frits al 60 jaar Spits”

Geef een reactie