Eten in Frankrijk: altijd goed

Als iets aan ons huis in Romagne-sous-Montfaucon moet gebeuren, proberen we dat altijd door mensen uit het dorp of de omgeving te laten doen. Voor het verfwerk vragen we altijd David Lombard. Ik ken hem al zolang als we hier komen (een jaar of 45); eerst als jongetje (wat ik toen zelf natuurlijk ook was) dat ik tegenkwam in het dorp en bij festiviteiten als de 14 Juillet-viering, en hij heeft nu al weer een hele tijd zijn eigen schildersbedrijf. Vanavond waren we bij hem uitgenodigd op het aperitief en dat was heel gezellig! We waren dan ook later weg dan verwacht.

Peet had inmiddels niet zo’n zin meer om te koken, maar gelukkig konden we nog terecht bij L’Argonn-Auberge in Aprémont, waar we ook al tientallen jaren komen. Daar hebben we met zijn tweeën voor €65,- heerlijk gegeten én gedronken.

Dat is een van de redenen waarom ik zo van Frankrijk houd: je kunt hier in elk willekeurig restaurant heerlijk eten voor weinig geld (veel geld uitgeven kan desgewenst uiteraard ook 😉). Onder meer t.b.v. de vrachtwagenchauffeurs zijn restaurants hier bijvoorbeeld verplicht een ‘plat du jour’ aan te bieden; letterlijk een ‘daghap’, maar dat klinkt in het Frans toch net even wat appetijtelijker… Die plat du jour bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht en daarvoor betaal je vaak maar rond de €15,-. Niet altijd heel bijzonder, maar wel gewoon goed.

Op de terugweg naar huis waren veel boeren nog op het land aan het werk, omdat voor morgenochtend vroeg onweer en later wat regen wordt voorspeld. Meestal komen die voorspellingen voor wat betreft Romagne niet uit, omdat de Côte Dame Marie die hiernaast ligt (een heuvel waarop tijdens de 1e Wereldoorlog verschrikkelijke gevechten plaatsvonden) er vaak voor zorgt dat buien ons niet bereiken. Maar voor boeren in het volle oogstseizoen geldt natuurlijk: zekerheid vóór alles. Dus zeker weten dat ze nog tot diep in de nacht doorwerken om binnen te halen wat binnen te halen valt. En met dat graan stellen ze dan weer ons brood, bier en andere eerste levensbehoeften voor de komende tijd veilig. Hulde!

Geef een reactie