Dagje hoofdstad

Vandaag schaamteloos een toeristisch dagje Amsterdam gedaan. Om te beginnen eigenlijk per ongeluk het Museum Van Loon bezocht, het voormalig woonhuis van de rijke familie Van Loon, dat is opengesteld voor publiek. Daar verbaasde ik me, behalve over de entreeprijs van 12 euro, over het enorme detail in dit schilderij (op de hoofdfoto een fragment). De familie had overigens enkele eeuwen geleden zijn fortuin vergaard met de ‘Surinaams-Nederlandse plantage-economie’, wat ik een bijna charmante manier vond om slavernij te omschrijven.

Daarna maakten we met een (door vrijwilligers prachtig onderhouden) historische tram een rondje door het centrum. ‘Vroeger’ kostte dat schijnbaar 11 (gulden)cent, tegenwoordig 9 euro. Inflatie…

Maar we gingen eigenlijk voor het Amsterdam Light Festival. Gewoontegetrouw genoten we daarvan vanaf een rondvaartboot. Je kunt je voorstellen wat gebeurt met zo’n boot vol mensen, terwijl het buiten relatief koud is: al het glas besloeg al vóór de afvaart. Gelukkig zat ik naast een raampje dat open kon.

Tot besluit aten we lekker bij Grand Café Restaurant 1e Klas op het Centraal Station. Daar vandaan hebben we zojuist weer de trein naar huis genomen.

Meer foto’s:

Geef een reactie