Dagje Córdoba

Die weer-apps roepen ook maar wat. Gelukkig, want het was vandaag in Córdoba 20 graden en zonnig, i.p.v. 15 graden en regenachtig. Dat kwam mooi uit, want de culturele ‘binnenactiviteiten’ die wij bedacht hadden, hadden ook een behoorlijke ‘buitencomponent’.

Na onze autorit van Sevilla naar Córdoba vielen we gelijk aan op het Alcázar de los Reyes Cristianos. Een prachtig fort, ingeklemd tussen vier torens, met mooie en fotogenieke waterpartijen, aangelegde tuinen, mozaïeken en vrij modern aandoende doorgangen.

Daarna hebben we verrukkelijk gegeten bij Macsura Gastrotaberna. Als bonus werden ons onvervalste flamenco’s toegezongen en dat konden we natuurlijk alleen maar ruimhartig belonen.

Als we in Córdoba zijn staat een bezoek aan de Mezquita altijd op ons lijstje. Toen ik via de onvolprezen M.C. Escher kennismaakte met deze moskee, moest ik die in het echt zien. En sinds ik hem die eerste keer zag, moet ik ‘m bezoeken als ik er in de buurt ben. Vanwege de wiskundige basisprincipes die aan de bouw ten grondslag gelegen hebben (wat Escher er ook zo in aansprak), vanwege de grootsheid van het gebouw en vanwege de in basis bezopen gedachte om middenin die moskee een kerk neer te zetten, wat echter wonderwel goed uitpakt. Daardoor zou je de Mezquita kunnen zien als een geslaagd stukje integratie avant la lettre.

Vanuit de klokkentoren kun je de kerk mooi uit de moskee zien loskomen, nog los van de andere prachtige perspectieven die dat uitkijkpunt biedt op de stad en zijn omgeving.

Vanuit Córdoba was het ruim 2 uur terugrijden naar Torrox, waar wij met korte hoeven aankwamen. Ik kan je voorspellen dat de tweede helft van onze vakantie rustiger (en voor jou dus iets saaier) zal verlopen 😉

Geef een reactie