Coronacheckgrap

Even een kleine recap voor de annalen:

  • 3 juni 2021 kreeg ik mijn eerste vaccinatie
  • 12 juli 2021 de tweede

26 juli zouden wij dus met vakantie kunnen, maar omdat de naam Schlosser is, begon ik al een week eerder met de GGD, het RIVM, de beheerder van de Coronacheckapp, hun IT-afdeling en allerlei andere goedbedoelende stagiairs te bellen met de vraag waarom mijn tweede vaccinatie niet in de app kwam te staan. Na ruim 20 uur bellen (en vooral in de wacht staan), was de ‘oplossing’ dat de juiste QR-code op papier zou worden opgestuurd naar mijn huisadres… waar ik op dat moment niet meer was. Ik zat namelijk al met dichtgeknepen billen in Frankrijk, want ‘we maken het helemaal voor u in orde’. Me de QR-code mailen was AVG-technisch een doodzonde, dus je begrijpt dat ik uiteindelijk tóch een mailtje met code ontving, zodat ik, nadat ik al een week met vakantie was, eindelijk aan het openbare leven kon deelnemen.

Fast forward naar 31 december 2021. Ik krijg om 11.00 uur mijn boosterprik. Eind van de middag (ik dacht: ik geef ze wat tijd) checkte ik in de Coronacheckapp of ik mijn QR-code al kon updaten. Helaas bleek de melding van mijn tweede vaccinatie echter verdwenen te zijn. Na het weekend nog maar eens proberen, dacht ik nog. Dat deed ik dus vanmiddag. Eén keer raden… (nee, 1x is echt meer dan genoeg).

Enfin, ik belde net dus weer met de GGD. Ik kreeg opnieuw een allervriendelijkste medewerker aan de lijn, die ik rustig en op mijn beurt op mijn allervriendelijkst uitgelegd heb wat mij vorig jaar overkomen was, en dat dat mijn niet nog eens zou gebeuren. Hij begreep het, maar uiteraard moesten we nog wel de hele standaardriedel door. Dus nadat ik hem voorzien had van al mijn privacygevoelige gegevens, controleerde hij mijn gegevens in zijn systeem et voilà: daar stonden alle drie mijn vaccinaties in. Of zijn database dan niet gekoppeld was met die van de GGD en het RIVM, vroeg ik hem nog onnozel? “Mijnheer, dit is het systeem van de GGD.” Waarom ik, kijkend via de app in diezelfde database, een prik miste, kon hij me niet uitleggen.

Of ik dan eens online wilde kijken hoe mijn gegevens erbij stonden… Dus ik checkte zowel https://coronacheck.nl/nl/print als www.mijn.rivm.nl/vaccinaties, logde bij beide in met mijn DigiD, en zag in beide databases alleen mijn eerste vaccinatie en mijn boosterprik. Diplomatiek vertelde de jongeman dat dit inderdaad vreemd was, maar dat dit ‘een enkele keer’ weleens gebeurt. Waarschijnlijk bedoelde hij: zodra er een W.G. Schlosser uit IJsselstein, met mijn burgerservicenummer, adresgegevens, geboortedatum, telefoonnummer en emailadres inlogt.

Gelukkig is het via e-mail versturen van de juiste QR-code tegenwoordig geen AVG-gevoelig dingetje meer, want hij heeft nu een verzoek ingediend om dat te mogen doen. Dat verzoek kan natuurlijk altijd nog worden afgekeurd, zeker als alle alarmbellen afgaan zodra ze mijn naam intypen, maar als het goed is, krijg ik ‘binnen 24 werkuren’ een verlossend mailtje. Wellicht volgt woensdagavond rond deze tijd dus een update.

Mocht dat prikken een gewoonte gaan worden, en ik besluit er niet meer aan mee te doen, dan heeft dat in elk geval geen principiële oorzaak wat het vaccineren betreft. Want ik weet niet wat er in dat vaccin zit, maar dat gaat gewoon altijd goed. Ik weet echter ook niet wat er in die Coronacheckapp zit, maar dat gaat altijd fout…

Ik denk dat ik even een playlist met rustgevende walvisgeluiden ga opzetten…

Geef een reactie