Brandgevaar op Kangaroo Island

Het gecontroleerd platbranden van stukken bos en landbouwgrond is een standaardprocedure in Australië, om een aantal redenen: het vuur doodt onkruid en ongedierte, de as fungeert als compost en bevordert de vruchtbaarheid van de grond, en veel bomen en gewassen (waaronder eucalyptusbomen en bepaalde soorten orchideeën) hebben het vuur zelfs nodig om zich te kunnen voortplanten.

Ongecontroleerde branden daarentegen vormen een gevaar voor mens en dier, en verwoesten elk jaar enorme gebieden, huizen en andere bezittingen. Sinds wij hier zijn, zijn er al verschillende grote bosbranden geweest, ontstaan door onoplettendheid of door opzet.

Overal hier op Kangaroo Island – en ook elders in Australië – wordt voor de gevaren gewaarschuwd. Overal plekken zijn aangewezen waar mensen zich in geval van een uitbraak moeten melden. Dan kunnen de hulptroepen hun inzet op die verzamelplekken richten, i.p.v. in alle individuele huizen op zoek te moeten naar overlevenden.

Best confronterend om overal dit soort borden tegen te komen, maar ik hoop vooral dat het de waakzaamheid van de mensen hier bevordert.

Geef een reactie