Borgen, top-tv!

BorgenVan alle entertainment vind ik muziek toch veruit het leukst. Daar besteed ik – in allerlei vormen, privé en zakelijk – verreweg het grootste deel van mijn tijd aan. Daardoor gun ik mezelf weinig tijd voor bijvoorbeeld televisie. Soms maak ik een uitzondering. Vaak gaat het dan om een serie die me grijpt. Zoals in het verleden Twin Peaks en House Of Cards. Ik kijk zó niet uit naar de Amerikaanse remake

Onlangs zag ik de Deense tv-serie Borgen, die zich net als House Of Cards afspeelt in politieke kringen. Dankzij de dvd-boxen heb ik inmiddels de eerste twee reeksen achter mijn kiezen, terwijl de Nederlandse televisie op dit moment pas de eerste serie uitzendt. Vrienden die momenteel elke week verplicht een avond vrijhouden zeggen ‘echt uit te kijken naar de donderdagavond’, maar ik keek niet minder uit naar de marathonsessies, waarin ik met mijn vrouw een aantal afleveringen achter elkaar bekeek. Wat een verslavend programma!

Borgen_Birgitte NyborgIn België zijn allebei de series al op televisie uitgezonden. Vanochtend was er op Canvas een programma, waarin Borgen-hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen (premier Birgitte Nyborg) te zien was, naast een echte vrouwelijke Belgische minister, een spindokter en een journaliste (de andere hoofdrolspelers uit de Deense serie). Al snel bleek dat Borgen op een heel realistische manier de menselijke kant van de politiek laat zien, die overigens voor mannelijke politici niet wezenlijk anders is als voor vrouwelijke. Een interessante uitzending (kijk maar), hoewel de vrij zwakke presentator met zijn warrige manier van ondervragen soms voor wat ongemakkelijke televisie zorgde.

In het programma werd ook een heel kort voorproefje getoond van serie 3, die sinds begin dit jaar in Denemarken wordt uitgezonden. Je kunt hier desgewenst al een spoiler lezen. Het was goed om te horen dat de dvd met deze derde reeks in mei in de winkel ligt, terwijl de Belgische televisie die pas begin volgend jaar gaat uitzenden. Zeker weten dat ik ‘m tegen die tijd allang gezien heb!

En die Amerikaanse remake… laat maar.

Geef een reactie