Boktorren bestreden

Tijdens onze zomervakantie in Romagne-sous-Montfaucon hadden we houtstof onder balken gevonden. Een teken van houtworm of de overtreffende trap daarvan: boktorren. De naam is Schlosser, dus wij hadden uiteraard last van die laatsten. Nu ben ik een enorme dierenvriend en gun elke boktor in elke boom zijn eigen boktorrenfeest. Maar niet als die boom horizontaal, als onderdeel van een dragende dakconstructie, in ons huis ligt.

We hebben bij verschillende Franse bedrijven uit de regio offertes aangevraagd, maar die vroegen – onder het motto ‘u hebt een tweede huis dus u bent rijk’ – idiote bedragen. En dus riepen we de hulp in van Tijmen van Steeg van OngedierteBestrijden. Die maakte speciaal voor ons zijn eerste rit naar het buitenland, dus ook voor hem was het een hele onderneming. In Romagne aangekomen, constateerde hij dat de beesten vooral in één van de balken zaten, en in de houten vloer daaronder.

Als eerste kapte Tijmen de buitenste schil van de balken. Daardoor werden de gangenstelsels goed blootgelegd. De boktorren hadden zich al flink tegoed gedaan. Vervolgens sloeg hij om de zoveel centimeter een soort pluggen in het hout. Daarop kon hij de installatie aansluiten waarmee hij de balken injecteerde met bestrijdingsmiddel. Terecht dat hij daarbij beschermende kleding en een gasmasker droeg, want dat gif is dodelijk voor boktorren, maar ook ongezond voor mensen. Daarom hebben we deze dagen ‘op stand’ buitenshuis overnacht. Gelukkig ligt in het dorp ook de prachtige B&B Villa Nantrisé!

Doordat ook de vloer van de vliering flink aangetast was, moesten alle planken daarvan verwijderd worden. Al was het maar om de onderliggende dwarsbalken zichtbaar te maken, die ook moesten worden behandeld. Een flinke klus voor Tijmen en zijn kompaan Dirk, die vijf à zes van dit soort stapels opleverde. We hadden er echter geen seconde bij stilgestaan dat die ook moesten worden afgevoerd…

Boerenvriend Philippe to the rescue. Hij kwam met zijn tractor met grijper, reed die tot vlak aan het huis en tilde de grijper net zo hoog tot die vlak onder het slaapkamerraam uitkwam. Zo kon ik met de planken van de zolder door de slaapkamer naar voren lopen en ze gelijk in de grijper gooien. Philippe voerde ze daarna af naar de vuilverwerking. Hij heeft zo al wel acht of negen ritjes gemaakt.

Toen alle planken verwijderd waren, bleek de schade aan de dwarsbalken mee te vallen. Die zijn van hardhout en waren daardoor nauwelijks aangetast. Wel zijn ze, evenals de rest van het hout op zolder, meerdere keren grondig behandeld (gesprayd).

Op de kale vliering liggen de dwarsbalken nu helemaal bloot. Dat blijft natuurlijk niet zo, maar dat is een typisch klusje voor later deze winter…

Grote dank aan Tijmen en Dirk! We kunnen hen van harte aanbevelen (hoewel je hen natuurlijk liever niet nodig hebt). We nodigen hen graag over tien jaar nogmaals uit om een nieuw rondje langs de slagvelden te maken…

Geef een reactie