Bijennest op zolder

Tussen een raam en het luik op onze zolder had zich een geweldig bijennest gevormd (filmpje 1 hierboven). Ik vond de enorme bedrijvigheid, het zware gezoem en de zich vormende honingraten erg indrukwekkend, maar zo’n nest kan er heel lang zitten. Bijen leven weliswaar maar 60 dagen, maar de koningin legt 2000(!) eitjes per dag, dus zo kan het wel even duren. Met pijn in het hart besloten we daarom de constructie en zijn bewoners netjes te laten verwijderen. Dus niet zoals iemand suggereerde, met een vlammenwerper…

Brigitte en Alain to the rescue (foto 1 hieronder). Dat zijn twee dorpsgenoten die naast hun werk ‘bevlogen’ imkers zijn, zelf ook de nodige bijenkasten hebben staan en veel ervaring hebben met het veiligstellen van volkeren die zich op oncomfortabele plekken genesteld hebben. Maar, vertelde Alain al gelijk, meestal zijn ze dan in een boom of tegen een huis aan gaan zitten. Deze specifieke plek was ook voor hen een uitdaging.

Uiteindelijk werd het een project in vier delen, dat op vrijdagavond begon. Op foto 2 (eveneens door uw held van dienst vanuit de deuropening gemaakt) zie je dat ze voor het raam een laken hebben gespannen, zodat de bijen na het openen van het raam niet gelijk allemaal de zolder op zouden vliegen. Alain kroop onder dat laken, terwijl Brigitte zorgde dat het laken hem goed bedekte.

Terwijl Brigitte en Alain achter het luik bezig waren het volk en hun constructie te verwijderen, was aan de buitenkant goed te zien dan veel bijen even ‘afstand namen’ van de situatie (filmpje 2). Ondanks het laken kwamen toch de nodige bijen de zolder op en via een kier onder de deur ook op de overloop. Ze waren echter helemaal niet agressief (kwestie van ook zelf rustig blijven en geen onverhoedse bewegingen maken). De meesten gingen op de overloop op het licht af en verzamelden zich in een lamp.

Door de enorme hoeveelheid bijen die bij het openen van het raam vrijkwam, was het in eerste instantie nog niet mogelijk het daarachter liggende luik open te maken. Daarvoor kwam Brigitte gisterochtend terug.

Na een hele dag luchten kwamen zij en haar man gisteravond laat opnieuw hierheen. Het leek erop dat de resterende bijen toch weer aan een nieuwe constructie begonnen waren, wat zou kunnen betekenen dat de koningin nog in hun midden was. En dus werden ook dat bouwsel en zijn nijvere bouwers weer afgevoerd.

Hoewel er zojuist nog steeds een opeenhoping van bijen zichtbaar was, hebben we toch de indruk dat het ergste nu achter de rug is. Niettemin zal ik morgenochtend, voordat we vertrekken, het luik weer moeten sluiten, en blijft het spannend wat we daar de volgende keer weer achter aantreffen. Gelukkig zijn we inmiddels goed bevriend geraakt met onze plaatselijke imkers.

Wordt vervolgd? Abonneer je nu en mis geen enkele aflevering… 😄. Kom er bij! 🐝

Meer foto’s en filmpjes:

 

Geef een reactie