Bezoek Bastogne War Museum

Een paar weken geleden werden bij ons de Sonos 5-boxen geïnstalleerd die horen bij onze nieuwe tv-set. Het geweldige surround-geluid dat daar uitkomt, hebben we getest met de dvd-box Band Of Brothers, die nog onbekeken in de kast stond. Het verhaal gaat over de 101st Airborne Division van het Amerikaanse leger, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Europa. Zij streden o.a. bij Bastogne in de Belgische Ardennen. Bastogne, waar wij al 45 jaar op weg naar Romagne (en terug) langsrijden.

N.a.v. die indrukwekkende serie Band Of Brothers besloten we net spontaan de afslag eens te nemen en te kijken wat we zouden aantreffen. Dat was o.a. het Mardasson (een stervormig gedenkmonument waar je zowel onder kunt – in de kapel – als er bovenop). Zie hoofdfoto en 1e foto hieronder.

Pal daarnaast lag het Bastogne War Museum. Een indrukwekkende plek, niet alleen vanwege het verhaal dat het vertelt, maar ook door de zalen waarin, in een unieke enscenering, films vertoond worden. In een van die zalen is een deel van het bos rondom Bastogne nagebouwd, en zit je temidden van hoge bomen dus a.h.w. óp het slagveld. Een andere zaal heeft een bewegende vloer, waardoor het verhaal zich zowel in het plaatselijke café (foto 2 hieronder) als in de schuilkelder eronder afspeelt. Een #tipjemijnerzijds, allebei.

Buiten het museum was ook nog een tentoonstelling van kunst, gemaakt op Trabants en op betonnen platen van de Berlijnse muur (foto 6).

Meer foto’s:

Geef een reactie